Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse behandlar budgeten – mest diskuteras närståendevården och fastigheterna

Från 2022
En vårdare syns genom ett fönster, på bilden finns en karta över Östra Nylands välfärdsområde
Bildtext Från och med den 1 januari nästa år sköts social- och hälsovården samt räddningsväsendet av välfärdsområdena. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen (foto), Fredrika Sundén (kollage) / Yle

Politiker och tjänsteinnehavare håller som bäst på med budgeten för Östra Nylands välfärdsområde.

Styrelsen behandlar budgeten tre gånger. Det sista mötet är nästa torsdag (1.12). Välfärdsområdesfullmäktige har sista ordet och ska behandla budgeten den 13 december.

Arbetet är utmanande eftersom det är välfärdsområdets första budget och mycket är öppet. Man har valt de centrala tjänsteinnehavarna men de har inte börjat jobba ännu. Välfärdsområdet har fortfarande ett stort budgetunderskott för nästa år och det är oklart hur stor den statliga finansieringen slutligen kommer att bli.

– Det finns hemskt mycket att diskutera för den här budgeten är på en ganska allmän nivå. Vi är ju vana från kommunerna att budgetböckerna är lite mer detaljerade. Där finns vissa saker som diskuteras mycket men i det stora hela är styrelsen ganska enig om budgetförslaget, säger styrelseordförande Mikaela Nylander (SFP).

En stor fråga är närståendevården och hur man ska sammanjämka de olika kommunernas praxis med ersättningsnivåer och så vidare. Ett annat ämne som diskuterats är kundavgifterna.

– Där har kommunerna haft liknande praxis. Det vill säga man har tagit ut så mycket som lagstiftningen tillåter, säger Nylander.

Styrelsens förslag till välfärdsområdet om kundavgifterna godkändes på styrelsens förra möte (24.11). Enligt det skulle till exempel ett läkarbesök kosta lite på 20 euro de första tre gångerna under ett år, och avgiften för att gå till tandläkaren skulle vara lite på 13 euro.

En tredje viktig fråga är fastigheterna som ska överföras till välfärdsområdet. Det är ännu oklart hurdan den egentliga användningsgraden av fastigheterna är och vad kommunerna kommer att kräva i hyra av välfärdsområdet.

Diskussion om artikeln