Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joensuu gladde med fjärdeplats i sprintpremiären – Matintalos dag förstördes av stavbrott: ”En av de värsta upplevelserna i karriären”

Uppdaterad 25.11.2022 16:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
Jasmi Joensuu gjorde stark säsongspremiär - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Karriärens bästa världscupinsats. Det stod Jasmi Joensuu för under premiären i Ruka. För Johanna Matintalo slutade dagen i besvikelse.

I fjol tog Jasmi Joensuu sin bästa sprintplacering i Ruka då hon blev nia. Den förbättrade hon rejält då en ny säsong körde igång i norra Finland.

Joensuu tog sig hela vägen till sin första sprintfinal. Där ställdes hon mot nordiskt motstånd i form av Johanna Hagström, Emma Ribom, Maja Dahlqvist, Kristine Stavås Skistad och Tiril Udnes Weng.

Joensuu kämpade om en pallplacering ända till den sista backen men där tvingades hon släppa några ryggar. Det såg ut att bli en femteplats för Joensuu men då ledaren Dahlqvist föll i sista kurvan blev det en fjärde plats för Joensuu i premiären.

– Jag har väntat på den här finalplatsen. Semifinal börjar kännas som en grundinsats och i dag jagade jag det här även om jag inte talade högt om några mål.

– Det känns fint att lyckas framför hemmapubliken. Visst skulle det ha smakat bra med en pallplats på hemmaplan men jag tar den nästa år om det inte sker i Lahtis, säger Joensuu till Yle.

Efter Dahlqvist fall blev det en dubbelseger för Sverige. Emma Ribom vann före Johanna Hagström.

– Det är en dröm att ta min första världscupseger. Det är en speciell dag. Jag vet inte vad som hände på slutet och det var synd för Maja, säger Ribom.

Stavbrott för Matintalo

Johanna Matintalo gjorde ett fint kval då hon var femma men i kvartsfinalen förstördes hennes dag direkt. Matintalo bröt staven i starten och kunde inte göra sig själv rättvisa. Hon söndagsåkte i mål långt efter resten.

– Det fanns inte så mycket att göra då staven gick av. Jag vet inte om den tog i en port eller om den gick av på grund av trycket.

– Det här var de värsta upplevelserna i karriären. Det här var den tävling jag hade fokuserat mest på den här helgen, säger Matintalo till Yle.

Programmet är inte längre tillgängligt

Katri Lylynperäs kvartsfinal förstördes av ett fall i en uppförsbacke och hon kunde inte tampas om en semifinalplats.

Maaret Pajunoja, Hilla Niemelä, Amanda Saari, Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä och Anni Alakoski räckte inte till i sina kvartsfinaler.

Mäki utslagen i kvartsfinal – Klæbo imponerade

På herrsidan kördes semifinalerna utan finländsk deltagande. Joni Mäki var på förhand det starkaste blåvita kortet men han slutade bara trea i sin kvartsfinal.

– Jag gjorde kanske fel spårval i sista backen, men det var inte den största orsaken. Jag räckte inte till där. Formen känns bra men jag har haft en skada i vaden som har påverkat mig de senaste veckorna, säger Mäki.

Emil Liekari, Juuso Haarala, Lauri Vuorinen, Niilo Moilanen och Lauri Manninen slogs också ut i kvartsfinalerna.

Johannes Høsflot Klæbo visade att han nu är kvitt sin lårskada. Han imponerade under hela dagen och vann sedan finalen med klar marginal. Even Northug slutade tvåa och Pål Golberg trea.

– Det är en fantastisk start och det är roligt att vara tillbaka här. Jag var osäker på hur det skulle gå men nu är jag nöjd. Jag hade en bra dag och njöt av varje sekund, säger Klæbo efter segern.

Resultat:

Damer:

1. Emma Ribom SWE 2.49,22
2. Johanna Hagström SWE +0,91
3. Tiril Udnes Weng NOR +0,93
4. Jasmi Joensuu FIN +2,41
5. Kristine Stavås Skistad NOR +13,89
6. Maja Dahlqvist SWE +51,52

Herrar:

1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 2.26,00
2. Even Northug NOR +1,66
3. Pål Golberg NOR +1,94
4. Erik Valnes NOR +2,27
5. Calle Halfvarsson SWE +3,73
6. Jules Chappaz FRA +9,36

Diskussion om artikeln