Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finländarna alltmer kritiska till pälsuppfödning – 80 procent motsätter sig näringen i dess nuvarande form

En vit mink på en pälsfarm i Danmark.
Bildtext Fler motsätter sig pälsnäringen än i den senaste undersökningen.

Särskilt yngre och kvinnor är kritiska till pälsnäringen, enligt en undersökning som djurrättsorganisationer har låtit göra. Sexton procent anser att näringen kan fortsätta på samma sätt som i dag.

Fyra av fem finländare motsätter sig pälsnäringen i dess nuvarande form. Det framgår av en undersökning som djurrättsorganisationerna Animalia och Oikeutta eläimille har låtit göra genom Taloustutkimus.

En tredjedel av de som svarade vill förbjuda pälsdjursuppfödning med en övergångsperiod på mellan 5 och 15 år. Tolv procent vill förbjuda näringen så snabbt som möjligt.

35 procent av de som svarade på enkäten anser att pälsdjursuppfödningen kan fortsätta om djuren ges mer utrymme och möjligheter att utöva sitt arttypiska beteende. Sexton procent anser att pälsnäringen kan fortsätta i sin nuvarande form.

Fyra procent tar inte ställning.

Motståndet mot pälsnäringen är starkast i de yngre åldersgrupperna och bland kvinnor.

Andelen som motsätter sig pälsnäringen i dess nuvarande form är större än i den senaste undersökningen som gjordes för ett år sedan. Då var det 71 procent som antingen ville förbättra djurens levnadsförhållanden eller förbjuda näringen.

I en undersökning som Finlands pälsdjursuppfödares förbund Fifur lät göra genom Taloustutkimus tidigare i år svarade hälften att de förhåller sig antingen "ganska positivt" eller "mycket positivt" till pälsuppfödning på inhemska, certifierade pälsfarmer.

Också Fifurs undersökning har gjorts flera gånger. De senaste fyra åren har andelen som förhåller sig ganska eller mycket positivt till näringen varierat mellan 48 och 55 procent.