Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardröm för Wales efter målvaktens utvisning – Iran gjorde två mål på stopptid

Uppdaterad 25.11.2022 15:53.
Iran avgjorde sent efter walesisk utvisning - se höjdpunkterna - Spela upp på Arenan

Två mål i sista stund blev priset för Iran som pressat på under andra halvleken i matchen mot Wales. Iran vann och jagar avancemang från gruppspelet i fotbolls-VM för herrar.

Iran är med i kampen om avancemang i fotbolls-VM för herrar i Qatar. Iran slog matchens förhandsfavorit Wales med 2–0 efter två mål på stopptid.

Det började se farligt ut för Wales del allra senast i den 84:e minuten då målvakten Wayne Hennessey blev utvisad. Merdi Taremi kom i en kontring efter genomskärarpassning. Hennessey kom emot långt ute, men var försenad i läget och krockade med vaden i hakan på Taremi.

Efter VAR-granskning förvandlades Hennesseys varning till rött kort och målvakten protesterade inte över domen.

Iran hade skapat flera lägen under halvlekens lopp, men Hennessey hade fungerat som sista lås för walesarna.

Samtidigt hade Wales svårare med att skapa farliga lägen.

Sent vinstmål blev början

Inhopparen Rouzbeh Cheshmi kom på avslut från 20 meter i ett iranskt anfall i den nionde stopptidsminuten, och den nyss inbytte målvakten Danny Ward var chanslös.

Strax innan avblåsning kom tre iranska spelare ännu i en kontring som resulterade i mål av Ramin Reazaeian. Kosmetik som inte inverkade på att slutresultatet var berättigat.

Affischnamnet Gareth Bale blev den spelare som gjort flest landskamper för Wales. Stjärnan var visserligen rätt så blek och osynlig i matchen.

En av Irans stöttepelare Sardar Asmouni hade strul med sina vader redan i första halvlek, och blev slutligen utbytt då hälften av andra halvlek spelats.

Det osade 0-0 vid paus

Första halvlek präglades av hög intensitet och tuffa närkamper, men få chanser framåt.

Bägge lagen hade några halvfarliga målförsök, men mestadels hade de svårt att att ta sig förbi motståndarens försvar.

Iran fick ett mål bortdömt som offside då en kvart spelats, och laget hade drive i spelet i en stund från och med det.

Mot slutet av halvleken gick det däremot att se skymtar av Wales fördel i spelarmaterialet, då laget konsekvent började hitta in i motståndarens målgård.

Mållöst i paus var trots allt det mest rättvisa och logiska resultatet.

”Iran! Iran! Iran! Iran!”

Det iranska laget spelar VM mitt bland politiska svallningar i sitt hemland.

Innan öppningsmatchen mot England vägrade spelarna som protest att sjunga nationalsången. Nu sjöng åtminstone en del av spelarna med och resten rörde på sina läppar om inte annat.

En del av de otaliga iranierna i publiken sjöng tårögt med i nationalsången.

Iranska fansen på läktaren levde med i sina landsmäns kämpatag på planen. Vid flera tillfällen stämde iranierna in i ett rytmiskt utrop:

”Iran! Iran! Iran! Iran! Iran! Iran! Iran! Iran!”

Med seger över Wales slåss Iran om avancemang i turneringen, något som kan ge hopp för det mot regimen protesterande folket.

För Wales blir däremot gruppavslutningen på tisdag mot grannen och rivalen England en måstematch. Iran och USA möts i parallellmatchen.

Diskussion om artikeln