Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Beslutsrumban om kommunala slamtransporter i västra och östra Nyland fortsätter

Baksidan av en slamtömningsbil.
Bildtext Slamtransporterna har behandlats i snart tio år. Arkivbild.
Bild: David Fagerudd / Yle

Osämjan kring hur slamtransporterna i västra och östra Nyland ska skötas är inte över än.

Ett företag från Askola har ansökt om att få överklaga Helsingfors förvaltningsdomstols senaste beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Det skriver tidningen Östnyland.

Nylands avfallsnämnd beslöt i augusti 2021 att slamtransporterna i östra och västra Nyland ska tas över av kommunerna. Hittills har invånarna själva beställt tömning av slambrunnen av valfritt företag.

Efter en övergångsperiod på mellan tre och fem år ska tömningarna istället konkurrensutsättas och övervakas av kommunernas gemensamma avfallshanteringsbolag Rosk´n Roll.

Orsaken till ändringen är att det tidigare systemet fungerade dåligt. Bland annat lät alltför många företagare bli att sköta den obligatoriska rapporteringen av hur mycket slam som körts varifrån och vart.

Bland företagarna som sköter slamptransporter har beslutet väckt oro då risken finns att mindre företag blir utkonkurrerade av stora aktörer.

Flera slamtransportföretagare och Borgnäs kommun överklagade avfallsnämndens beslut, men Helsingfors förvaltningsdomstol avslog besvären i mitten av oktober.

Askolaföretag vill besvära sig

Nu har ett slamtransportföretag från Askola ansökt om att få besvärstillstånd av Högsta förvaltningsdomstolen, vilket betyder att avfallsnämndens beslut från augusti 2021 ännu inte kan få laga kraft.

– Vi har ringt till Högsta förvaltningsdomstolen och de sa att behandlingstiden är i medeltal elva månader, säger Pamela Ek, ansvarig avfallsinspektör vid Nylands avfallsnämnd.

Om HFD beslutar ge företaget besvärstillstånd så avgörs huvudsaken samtidigt. Om HFD beslutar att företaget inte får lov att besvära sig så kan beslutet komma snabbare.

Enligt Ek påverkar besvärsrumban inte planeringen och verkställandet av avfallsnämndens beslut.

– Avfallsbolaget går vidare med alla förberedelser så som tidigare var tänkt. Enligt avfallsnämndens beslut kan beslutet verkställas trots ändringssökande. Om det tar elva månader från och med nu så hinner ändå Högsta förvaltningsdomstolen ge sitt beslut före man i praktiken övergår till kommunala slamtransporter i någon kommun på området, säger Ek.

Övergångsperioden på tre till fem år påverkas inte heller av besvären, utan klockan började ticka neråt från avfallsnämndens beslut i augusti 2021. Redan i beslutet skrevs det in datum för när den första och sista kommunen ska övergå till kommunala slamtransporter.

Vilka kommuner som ska övergå först och sist, eller överlag tidtabellen för enskilda kommuner, har inte bestämts än.

Enskilda invånare påverkas inte av besvärsrumban.

– Invånarna påverkas först sedan när man i praktiken övergår till kommunal transport. Avfallsbolaget kommer att vara i kontakt med invånarna i god tid före det, och det kommer förstås att skrivas pressmeddelanden om saken, säger Ek.

Diskussion om artikeln