Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Seriebedragare hittade på trasiga kristallkronor, reste med pengar hon försnillat av sitt barn och stal sin döda mammas identitet

Från 2022
Ingången till ett vitt tingshus i sten.
Bildtext Fallet behandlades vid Västra Nylands tingsrätt.
Bild: Tiina Grönroos/ Yle

En fastighetsförmedlare som verkar i Esbo försnillade egendom av sitt minderåriga barn och sin 98-år gamla granne, bedrog försäkringsbolag och utgav sig för att vara sin döda mor.

Västra Nylands tingsrätt har dömt den 58-åriga kvinnan till ovillkorligt fängelse i två år och fyra månader. Hon dömdes för bland annat grovt bedrägeri och grov förskingring.

Kvinnan hade tillsammans med sin man förskingrat sitt barns egendom till ett värde av omkring 155 000 euro. Makarna hade också vilselett magistraten som gav dem tillstånd att sälja bostadsaktier som barnet ägde. Till magistraten uppgav paret att pengarna från försäljningen behövdes för att reparera och sköta om andra fastigheter som barnet ägde. Men i stället flyttades pengarna vidare till kvinnans konton och användes till att betala bland annat utlandsresor och lån som kvinnan hade.

Mannen dömdes till villkorligt fängelse i ett år och tre månader. Han fick ett lindrigare straff eftersom han inte aktivt deltagit i brotten.

I sin roll som fastighetsförmedlare hade kvinnan i samband med att hon sålt en fastighet i Kaitans i Esbo fakturerat sammanlagt 78 250 euro utan grund.

Hon förskingrade också 15 600 euro av sin granne när denna lades in på sjukhus.

Låtsades vara sin döda mor

Kvinnan hade vidare upprepade gånger bedragit eller försökt bedra olika försäkringsbolag. Hon hade bland annat ansökt om ersättningar för olycksfall som aldrig inträffat. När ett försäkringsbolag anade oråd och sade upp kvinnans försäkringar tecknade hon nya i sin 93-åriga mammas namn.

Kvinnan hade tagit sin mammas nätbankskoder och med hjälp av dem tecknat nya försäkringar i mammans namn. Efter det försökte hon få ut ersättning för påstådda skador. Hon påstod bland annat att ett träd hade fallit ner på en gårdsbyggnad. För att påvisa skadorna hade kvinnan förfalskat fakturor och skapat en e-postadress i sin mammas namn. Mamman hade själv varken dator eller smarttelefon.

I ett fall lyckades kvinnan få ett försäkringsbolag att betala ut omkring 34 000 euro. Hon försökte vidare i sin mammas namn få 5 400 euro i ersättning för en kristallkrona som skulle ha fallit ner från taket. Kvinnan låtsades i telefon vara både sin mamma och en granne till mamman. Som grannen erbjöd hon sig att vittna om den inträffade olyckan med takkronan. Kvinnan hade skickat e-post till försäkringsbolaget i sin mammas namn ännu efter att mamman avlidit.

Kvinnan dömdes för tre fall av grovt bedrägeri och grov förskingring, bedrägeri och förskingring, försök till bedrägeri samt för förfalskning.

Kvinnan och mannen bestred alla åtal i rätten. De dömdes till att betala ungefär 195 000 euro i ersättning till barnet och kvinnan dömdes till att utöver det betala sammanlagt 133 000 euro till övriga kärande. Domen har inte vunnit laga kraft.