Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Irjalakvarteret i Jakobstad jämnas med marken – över 50 nya bostäder byggs i centrum

Ett hus som är till hälften rivet.
Bildtext Nu genom går Jakobstads centrum igen en stor förändring när Irjalakvarteret jämnas med marken.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Irjalakvarteret i centrala Jakobstad är snart ett minne blott. I stället byggs nya affärslokaler och 55 bostäder. Stadens bostadsbolag Ebba går in som ägare till 28 bostäder.

Igen en gång sker det stora förändringar i hjärtat av Jakobstad. Rivningen av Irjalakvarteret intill gågatan i Jakobstad är i full gång.

Fönstren gapar tomma i den tidigare affärslokalen och flygeln mot Jakobcenter ligger i spillror. Kvar blir bara det skyddade empirehuset i trä, familjen Irjalas tidigare bostad, som vätter mot torget.

Bild från en gata med ett gammalt empirehus.
Bildtext Empirehuset vid Rådhusgatan intill torget är den enda byggnades som bevaras.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Bygger affärsutrymmen och 50 bostäder

Det var i början av 2021 som Vasaföretagaren Heikki Seppälä köpte kvarteret av Mäenpääs konkursbo My Capital för 290 000 euro. Sen tidigare äger Seppälä också Esplanadhuset på andra sidan gågatan.

Ägarrepresentant Sam Stenberg berättar att rivningsarbetet redan pågått i ett par veckor.

– Arbetet påbörjades inne i fastigheten med att suga ut sågspån för att det inte ska damma så mycket i centrum. Den här veckan var grävmaskinen på plats, säger Stenberg.

Hela rivningsarbetet ska vara klart innan nyår. I början av nästa år tar markarbetet vid och i april startar nybygge av ett affärs- och bostadshus.

Sommaren 2024 ska bygget vara inflyttningsklart säger Stenberg.

En grävmaskin framför ett hus som rivs.
Bildtext Rivningsarbetet började med att tömma spån ur vindar och källare.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Stadens bolag köper in sig

Huset blir sex våningar högt och totalt kommer fastigheten att rymma 55 bostäder. Stadens fastighetsbolag Ebba går in som ägare till 28 bostäder i andra, tredje och fjärde våningen mot Otto Malmsgatan.

Ebbas bostäder blir hyresbostäder och består av ettor, tvåor och trerummare.

På femte och sjätte våningarna blir det aktielägenheter. De två översta våningarna blir indragna för att huset inte ska bli för massivt berättar Stenberg. På så vis kan man också förse lägenheterna med takterrasser.

Den översta våningen består av två stora lägenheter på 144 och 128 kvadratmeter.

Mot Jakob center byggs också 19 ettor.

Stort intresse att köpa lägenheter

Stenberg säger att det redan finns ett intresse för bostäderna, trots att man inte ännu aktivt börjat sälja bostäderna.

I gatuplan byggs också affärsfastigheter, i den som vätter mot Rådhusgatan kommer Andelsbanken att flytta in. Stenberg säger att det pågår förhandlingar om de affärsutrymmen som vätter mot gågatan.

I samband med bygget blir det också bilplatser under den nya fastigheten. Det finns ett servitut för att binda ihop parkeringen med parkeringsgrottan under torget.

En stor byggnad som är till hälften riven.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Inte möjligt att spara stenhuset

När Yle Österbotten rör sig på gågatan för att fotografera rivningen kommenterar flera förbipasserande att det är synd att Irjalas affärsfastighet rivs.

Grundtanken var att den skulle bevaras, men på grund av byggtekniska orsaker blev det inte så säger Stenberg.

– Sockeln på stenhuset hade redan sjunkit, det såg man på fönsterbågarna som hade spruckit. Därför hade det varit för riskabelt att bygga ett nytt hus intill, säger Stenberg.

Hur mycket projektet kostar förblir en hemlighet mellan entreprenören och Heikki Seppälä.

– Men vi får skatta oss lyckliga i Jakobstad som har Heikki Seppälä som har intresse för ett småstadscentrum och vill hålla det vi liv, säger Stenberg.