Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marko Saloranta fortsätter som huvudtränare för damlandslaget: ”Stolt och tacksam över förtroendet”

Från 2022
Damlandslagets huvudtränare Marko Saloranta.
Bildtext Marko Saloranta får förlängt kontrakt.
Bild: Kimmo Brandt / All Over Press

Marko Saloranta tog över landslaget som tillfällig huvudtränare då Anna Signeul fick gå efter stormen i somras. Nu får han ett nytt kontrakt och leder landslaget över nästa EM-kval.

Det finländska damlandslaget fortsätter även i framtiden under Marko Salorantas ledning.

– Jag känner en stor lättnad över att få fortsätta. Jag hade några alternativ och visste att jag inte skulle bli arbetslös, men nu kan jag börja fokusera på framtiden, säger Marko Saloranta till Yle Urheilu efter beskedet om det förlängda kontraktet.

– Jag är mycket stolt och känner tacksamhet över förtroendet, fortsätter Saloranta.

Salorantas förlängda kontrakt sträcker sig genom EM-kvalet och Nations League som startar nästa höst. Därtill finns en option gällande en förlängning för EM 2025.

Känner finländska spelare i olika åldrar

I Bollförbundets valprocess var det många namn som var med. Saloranta själv tror att hans gedigna arbete inom flick- och damfotbollen vägde till hans fördel i rekryteringsprocessen.

– Inom damlandslaget har vi ett generationsskifte på gång och jag känner finländska spelare i olika åldrar. Det ger mig en stor fördel, kommenterar Saloranta beslutet.

Trots att landslagets enda seger från år 2022 kom i april mot Georgien väntar Saloranta på vad som komma skall.

– Jag ser fram emot att fortsätta där vi avslutade i Spanien. Under träningslägret spelade vi bra mot Wales. Wales är ett topplag och under de två matcherna mot dem släppte vi totalt endast ett skott mot mål, säger Saloranta.

Damlandslagets följande tävlingsmatcher spelas nästa höst då Nations League kör i gång.

– Steg för steg ska vi klättra på rankningslistan. Det klara målet är att vi går till A-divisionen som en del av de 16 bästa. Det är därifrån vi ska inleda EM-kvalet våren 2024, säger han.

Diskussion om artikeln