Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Värm din frusna vintersjäl med ett solgult cornbread – jalapeño ger hetta i både kaka och bröd

Värm din frusna vintersjäl med ett solgult cornbread - Spela upp på Arenan

Chili sätter tonen i Ellas cornbread och just jalapeño har en alldeles speciell, grön och pepprig smak som också passar till desserter. Hettan lindras med riven ost och en klick crème fraiche.

Det är roligt att ibland få småchockera gäster med en oväntad smakkombination som vi inte har en tydlig relation till. I det här fallet en dessert som är både salt och söt, och dessutom het av läckert gröneldig jalapeño.

Det här är ett perfekt mellanmål en kall vinterdag, hett och gult som ett riktigt solskensbad.

En gul kaka dekorerad med skivor av grön chili. En kvart av kakan är bortskuren.
Bildtext Cornbread är lite som en blandning av bröd och kaka och kan serveras både som dessert eller som ett bröd till en måltid, beroende på hur sött man gör det.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Cornbread med chili

Mängd: 8-12

Tillagningstid: 60 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 3 dl majsmjöl

  • 1 dl dinkelmjöl

  • 1 dl vetemjöl

  • 2,5 tsk bakpulver

  • 0,5 dl socker

  • 1 tsk salt

  • 0,5 dl marsalavin

  • 120 g smält smör

  • 3 dl naturell yoghurt

  • 2 ägg

  • 2,5 dl riven, lagrad ost, till exempel cheddar

  • 4 färska jalapeños

    Till servering:

  • honung

  • fikonmarmelad

  • crème fraiche

  • lime zest

Instruktioner

Sätt ugnen på 180 grader. Sätt bakplåtspapper i botten på en kakform, cirka 22 cm i diameter.

Blanda de torra ingredienserna.

Rör ihop marsalavin, smält smör, yoghurt, ägg och riven ost och häll över mjölblandningen. Blanda.

Grovhacka två jalapeños och skiva de resterande två. Rör ner hackad jalapeño i smeten.

Häll i formen. Garnera med skivor av jalapeño och grädda 25-30 minuter tills kakan är gyllene. Testa gärna med sticka.

Skär upp kakan i portionsbitar när den svalnat något. Smaksätt gärna fikonmarmeladen med lite marsalavin. Servera kakan med en klick crème fraiche, fikonmarmelad och lime zest. Ringla över honung.

För att dämpa chilihettan för den som är extra känslig kan man bjuda på den klassiska eldsläckardrycken lassi. Yoghurtdrycken lassi är vanlig i länder där chili är en självklar ingrediens i maten.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk