Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommun inleder pilotprojekt med Axxell för att hitta flera kockar och i processen förbättra ungdomars chanser att sysselsätta sig

Uppdaterad 28.11.2022 08:41.
En man i munskydd står i ett restaurangkök och tillreder kött.
Bildtext Kimitoöns kommun hoppas att samarbetet med Axxell kan få fler kockar att välja kommunen och samtidigt ge unga en chans att hitta ett jobb.
Bild: Alvaro González / Alamy/All Over Press

Näringslivsenheten vid Kimitoöns kommun inleder ett pilotprojekt med yrkesinistutet Axxell för att råda bot på den skriande bristen av kockar och restaurangpersonal.

– Kommunerna kommer i framtiden att ta en allt större roll över sysselsättningsfrågorna och därför tog vi initiativ till samarbetet, säger näringslivschef Erik Lund vid Kimitoöns kommun. I vårt intresse är att det finns tillräckligt med arbetskraft tillgänglig och nu testar vi oss fram genom det här pilotprojektet.

Tanken är att inledningsvis skapa praktikmöjligheter för kockstuderande vid Axxell och erbjuda dem en möjlighet till praktik i kommunens skolkök samt hos lokala restauranger på ön.

Ung gråhårig man i glasögon.
Bildtext Näringslivschef Erik Lund vill att kommunen aktivt främjar sysselsättningen, och det här samarbetet är ett sätt att göra det.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Kommunen är en stor arbetsgivare och vi upplever samma brist på utbildad personal som alla andra, säger Lund. Men vi vill också se till hela kommunens behov, och på ön finns det många lokala företagare som tampas med samma problematik.

Därför ska nu kommunen tillsammans med Axxell bygga upp en fungerande helhet.

– Om vi samtidigt kan underlätta ungdomars chanser att komma in i arbetslivet ser vi det som en klar fördel. Då kan vi säga att alla vinner om pilotprojektet visar sig fungera bra, säger Lund.

Pilotprojektet kan utvidgas till att gälla alla utbildningslinjer

Vid yrkesinstitutet Axxell är man väldigt glad att Kimitoöns kommun tog kontakt och vill samarbeta.

– Axxell har idag 3 000 studerande och vi är en stor aktör i hela Svenskfinland, säger arbetslivschef Gilla Granberg. Vi samarbetar sedan tidigare med näringslivet men vi kan alltid bli bättre och ser det här som en ypperlig chans att utveckla arbetet för att främja ungdomarnas sysselsättningsmöjligheter.

Ljushårig kvinna på en gågata.
Bildtext Arbetslivschef Gilla Granberg är glad att Kimitoöns kommun vill samarbeta med Axxell och hoppas att erfarenheterna ska visa sig vara goda.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Granberg jobbade tidigare inom Kimitoöns kommun och är glad att igen kunna skapa nya möjligheter med ett erfaret gäng.

– Jag är glad att det var Kimitoön som tog kontakt och fungerar allt bra så är vi nog öppna till att utvidga samarbetet i hela Svenskfinland, säger Granberg. Det finns heller inga hinder att skapa liknande praktikmöjligheter för alla våra studerande ifall erfarenheter i Kimitoön är goda.

”För unga är alla kontakter guld värda”

Kockstuderande vid Axxell deltog förra veckan i närmatssatsningen vid Kimitoöns kommun. Då fick man chans att vara med och stycka grisar samt förbereda en närmatslunch gjord på lokala råvaror.

Ung tjej med glasögon.
Bildtext Kockstuderande Cassandra Ridberg tror att Kimitoöns satsning kan bli något bra och hjälpa unga att hitta praktikplats och jobb i framtiden.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Det var mycket roligt och jag tycker att pilotprojektet som kommunen och Axxell nu inleder är en ganska bra idé, säger kockstuderande Cassandra Ridberg. Jag skulle definitivt kunna tänka mig att jobba vid något skolkök i Kimito.

Ridberg hoppas att piloten ska få luft under vingarna och utvidgas till att gälla alla studerande.

– Jag ser det som helt möjligt att exempelvis elmontörer skulle komma hit och lära sig av mer erfarna personer inom kommunen, säger Ridberg. Dessutom vet alla hur viktiga praktikplatserna är med tanke på framtida jobbmöjligheter.

Ung mörkhyad tjej som är glad och ler in i kameran.
Bildtext Blivande kocken Nosipho Bahne anser att Kimitoön är ett mysigt ställe hon gärna jobbar på i framtiden. Dessutom är det bra att unga kan få hjälp med att knyta kontakter för det är via dem man får jobb i framtiden.
Bild: Jesper Alm / Yle

Nosipho Bahne är inne på samma linje som Ridberg och hon kunde bra tänka sig att jobba i Kimitoöns kommun för det är en sådan mysig plats.

– Jag tror dessutom det kunde underlätta kockbristen samtidigt som vi får nya kontakter som behövs i framtiden, säger Bahne. Jag hoppas andra än vi kockstuderande får chansen för då man kan knyta kontakter i ung ålder är de guld värda då man ska jobba i framtiden.

Kockbrist på Kimitoön ska åtgärdas i samarbete med Axxell

5:58

Diskussion om artikeln