Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Qatar pressade men Senegal vann – värdnationen på väg ut ur VM

Uppdaterad 25.11.2022 18:11.
Programmet är inte längre tillgängligt

Senegal gjorde målen som krävdes och vann över Qatar. Drömmen om avancemang till slutspelet ligger i Senegals egna händer.

Qatariska supportrarnas hopp om poäng mot Senegal väcktes då Mohammed Muntari efter knappa 80 minuters spel reducerade matchen till 1–2. Då Bamba Dieng bara några minuter senare gjorde mål och förde upp Senegal i en ny tvåmålsledning knäcktes ryggraden snabbt.

Att Qatar inte lämpar sig som värdnation råder det inga tvivel om. Det handlar dock inte enbart om aspekterna utanför planen.

Förlusten mot Senegal innebär med stor säkerhet att Qatar inte kommer att ta sig vidare från gruppspelsskedet. Qatar har en match kvar i gruppspelet och behöver vinna stort över Nederländerna i sista omgången.

Om Nederländerna och Ecuador kryssar eller det slutar med vinst för Nederländerna i kväll är Qatar redan nu ute ur turneringen. Qatar skulle falla ut mindre än en vecka in i turneringen och det skulle göra laget till den sämst presterande värdnationen någonsin.

Senegal är däremot i allra högsta grad med i kampen om avancemang. För senegaleserna återstår en match i gruppspelet, mot Ecuador.

Ifall Ecuador förlorar mot Nederländerna med mer än två mål räcker en poäng i den avslutande matchen för Senegal. I annat fall krävs med allra största sannolikhet en vinst.

Ödesdigra minuter för Qatar

Minuterna innan och efter paus blev avgörande för matchen. Strax innan halvtidsvilan öppnade Senegal målkontot i turneringen och tog ledningen i matchen. En riktig kalldusch för Qatar som kämpat på och stångade emot senegalesernas offensiva försök.

Pausvilan gav inte den effekt Qatar önskade utan i stället blev det Senegal som utnyttjade pausen bäst. Tre minuter in i andra halvlek gjorde Senegal mål och utökade på ledningen.

Senegals tankar förflyttade sig till matchen mot Ecuador och fokus försvann. Senegal gjorde fyra byten inom loppet av fyra minuter. Sannolikt för att låta viktiga spelare vila inför nästa match.

Kort efter det reducerade Qatar matchen men effektivt anfallsspel av Senegal innebar 3–1 några minuter senare. Det resultatet stod sig matchen ut.

För senegaleserna blir det nu att med spänning vänta på resultatet i den andra gruppspelsmatchen. Gruppspelsmatchen mellan Ecuador och Nederländerna som går av stapeln klockan 18.00 idag (fredag) påverkar på vad som krävs i den sista matchen.

Diskussion om artikeln