Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Välfärdsområdet står inför massiv it-sammanslagning – femtio datasystem ska ner till två eller tre

Från 2022
Uppdaterad 28.11.2022 08:54.
Fingrar på ett tangentbord.
Bildtext Enligt it-direktör Jari Poromaa har välfärdsområdet som mål att få ner antalet patientdatasystem till två eller tre om några år.
Bild: Yle/ Eeva Kuivas

Egentliga Finlands välfärdsområde lär få nysta i härvan av patientdatasystem ett bra tag till, bedömer välfärdsområdets it-direktör.

Egentliga Finlands välfärdsområde står inför en massiv informationsteknisk sammanslagning. Välfärdsområdet tar över ansvaret för social- och hälsovården från kommunerna vid årsskiftet – och ordnandet av vården förutsätter att det finns fungerande system för hantering av patientdata.

Det finns det visserligen redan nu – problemet är bara att systemen är alldeles för många. Det finns totalt över trettio kommuner eller samkommuner som använder patientdatasystem i Egentliga Finland, och sammanlagt närmare femtio olika system eller systemversioner.

Det går inte att överföra patientinformation mellan alla befintliga system, vilket innebär att det inte kan fortsätta som hittills när en och samma aktör ska ordna vården i hela Egentliga Finland. Jari Poromaa, it-direktör vid Egentliga Finlands välfärdsområde, säger att man arbetat redan ett bra tag med att minska antalet patientdatasystem till en sådan mängd att det över huvud taget är möjligt att inleda verksamheten vid årsskiftet.

Jari Poromaa i Åbo den 25.11.2022. Foto: Mikael Piippo/Yle
Bildtext Jari Poromaa är it-direktör vid Egentliga Finlands välfärdsområde.
Bild: Mikael Piippo / Yle

– Vid årsskiftet minskar antalet system till ungefär hälften av den nuvarande mängden, alltså till dygt tjugo. Under våren kommer vi att fortsätta koncentrera informationen till färre system. Målet är att vårdpersonal inte skulle behöva använda flera olika system under en och samma dag.

Faktum är ändå att det kommer att finnas flera parallella patientdatasystem som inte kan kommunicera med varandra ännu ett bra tag till.

– Så kommer det i praktiken att vara. Fältet i Egentliga Finland är väldigt fragmenterat, så den här situationen kommer att fortsätta i ett till två år till, bekräftar Poromaa.

Enligt Poromaa har välfärdsområdet som mål att få ner antalet patientdatasystem till två eller tre om några år.

Välfärdsområdets patientdatasystem är en stor utmaning

4:48

Diskussion om artikeln