Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin har träffat utvalda soldatmammor inför mors dag – varnar för ”fejknyheter”

Uppdaterad 25.11.2022 21:41.
Vladimir Putin sitter i ett bord och talar med flera kvinnor. De har neutrala ansiktsuttryck.
Bildtext Sammanlagt 17 soldatmammor har träffat president Putin på fredagen.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Under ett möte på fredagen råder Rysslands president Vladimir Putin en utvald grupp soldatmammor att inte tro på allt de läser på nätet. Han säger också att han delar mammornas smärta.

Det är fredag och två dagar till mors dag i Ryssland. 17 mammor sitter runt ett stort och avlångt bord tillsammans med landets president. Framför sig har alla en liten kanna te, småkakor och en bägare med bär. Rummet i Putins Moskvaresidens är väl upplyst och en tv-kamera filmar i bakgrunden.

Mammorna som deltar i det noggrant koreograferade mötet uppges vara noga utvalda och det har alla något gemensamt – deras söner krigar eller har krigat i Ukraina.

Vladimir Putin sitter i ett bord och talar med flera kvinnor. De har neutrala ansiktsuttryck.
Bildtext En av kvinnorna bar en svart huvudsjal, som enligt nyhetsbyrån AFP kan ses som ett tecken på att hon förlorat någon i kriget under den senaste tiden.
Bild: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

Putins budskap till mammorna är att han och hela landets ledning delar den smärta som de som har förlorat nära och kära i kriget känner. Putin säger också att mammorna inte ska tro på allt som de läser på nätet eller ser på tv.

– Man kan inte lita på något där. Det finns mycket som är fejk och lögner, säger Putin och hänvisar till vad han kallar för fejknyheter om Rysslands agerande i Ukraina.

Mötet är det första i sitt slag

Mötet med mammorna är det första i sitt slag sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari. Att evenemanget arrangeras ses som ett tecken på att Putin ser allvarligt på att allt fler ryssar är missnöjda med kriget.

Vladimir Putin sitter i ett bord med kvinnor. De har neutrala ansiktsuttryck.
Bildtext Enligt nyhetsbyråerna har mötet tagit två timmar.
Bild: Mikhail Metzel / AOP

De flesta av kvinnorna som har deltagit i mötet med presidenten rapporteras ha kopplingar till statsapparaten.

Under mötet tackar mammorna Putin för hans ledarskap. De kommer också med en del klagomål om de ryska soldaternas dåliga klädsel och om otillräcklig utrustning vid fronten. Aktivister menar ändå att testunden inte har gett en möjlighet till att föra en ärlig diskussion.

– Presidenten möter några mammor som dragits ur hans ficka som kommer ställa de rätta frågorna och tacka honom, säger aktivisten och soldatmamman Olga Tsukanova till nyhetsbyrån AFP innan mötet.

Tsukanova har själv inte varit bjuden till mötet.

Enligt de senaste ryska uppgifterna har nästan 6 000 ryska soldater dött i kriget. Siffran är från september och den är lägre än internationella beräkningar.

I USA uppskattades den 9 november att fler än 100 000 soldater har dött eller skadats på vardera sidan. Ukraina uppger inte sina förluster.

Källor: AFP, Reuters, EBU, Omni