Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Hur högt kan Eero Hirvonen och Ilkka Herola klättra i skidmomentet?

Uppdaterad 26.11.2022 16:05.
Skidmomentet, 10 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Det är full fart i Ruka under den andra världscupdagen. På damernas 10 kilometer klassiskt är förväntningarna höga på Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen.

Kl. 10.00 Backhoppning

Finland: Niko Kytösaho, Eetu Nousiainen, Antti Aalto
Kommentator:
Mikael Oivo

Programmet är inte längre tillgängligt

Favoriter: Fortsätter Kubacki imponera i Ruka?

Polens Dawid Kubacki fick en pangstart på världscupsäsongen då han vann de båda tävlingarna i Wisla i början på november. Det är högst oklart ifall rutinerade Kubackis praktform ska fortsätta i Ruka, men efter den perfekta inledningen är han mannen att besegra.

Det finns fler än ett dussin hoppare som kan utmana Kubacki om segern, men kanske inga tyskar. Tyskland har haft en darrig start på säsongen. I senaste tävling var bästa tysk 15:e. Och i Ruka har tyskarna missat samtliga träningsomgångar på fredag på grund av problem med lagets resa till Finland.

Finland: Dags att öppna poängsaldot för säsongen

Finland har tre hoppare som med helt normala prestationer kan ta världscuppoäng: Eetu Nousiainen, Antti Aalto och Niko Kytösaho. Träningshoppen på fredag var rätt lovande. Med lite flyt kan det finnas chanser att kämpa om placeringar bland de 15 bästa.

Kl. 11.55 Längdskidåkning, damer 10 km klassiskt

Finland: 1 Jasmin Kähärä, 2 Katri Lylynperä, 14 Jasmi Joensuu, 20 Anne Kyllönen, 33 Eevi-Inkeri Tossavainen, 34 Krista Pärmäkoski, 36 Kerttu Niskanen, 43 Hilla Niemelä, 55 Anni Alakoski, 59 Anni Kainulainen, 60 Johanna Matintalo, 62 Heli Heiskanen.

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall

Damer 10 km klassiskt (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Nya vindar blåser i världscupen. För första gången någonsin kommer damerna och herrarna att åka lika långa distanser. Vecka efter vecka. I dag står den klassiska milen på programmet.

Favoriter: Blågult igen?

Sveriges damer känns urstarka. I går tog man en dubbelseger genom Emma Ribom och Johanna Hagström och det är mycket möjligt att det blir en ny blågul seger i dag.

Till och med en ny dubbelseger finns inom räckhåll. Ebba Andersson och Frida Karlsson hör nämligen till de allra största favoriterna.

Anne Kjersti Kalvå känns som det starkaste norska kortet. Hon dominerade distansloppen i det norska genrepet i Beitostølen förra veckan.

Tyskan Katharina Hennig har tre gånger varit på världscuppallen och varje gång har tävlingsformen varit tio kilometer klassiskt. Mycket möjligt att det blir en fjärde av den varan i dag.

Finländarna: Slagläge för Niskanen och Pärmäkoski

Jag behöver knappast påminna er om att Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski tog silver och brons i OS i Peking. Bakom Therese Johaug som avslutat sin karriär.

Pärmäkoski såg svajig ut i finska cupen i Taivalkoski men hon var avsevärt piggare i sprinten i går. Hennes optimistiska uttalanden efter sprintheaten ger vid handen att hennes självförtroende har stigit.

Kerttu Niskanen hör utan tvekan till de åkarna som kan vinna dagens lopp.

Johanna Matintalo hade oflyt i sprinten men kan mycket väl ta en framskjuten placering. Inte minst om hon kommit över besvikelsen i går.

Kl. 13.25 Nordisk kombination, backe

Finland: 1 Rasmus Ähtävä, 2 Jesse Pääkkönen, 3 Leevi Mutru, 4 Waltteri Karhumaa, 8 Ilkka Herola, 11 Otto Niittykoski, 20 Arttu Mäkiaho, 41 Eero Hirvonen

Kommentator: Mikael Oivo

Backmomentet HS 142 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Riiber ska väl inte missa i två tävlingar i följd?

Att Jarl Magnus Riiber slutar endast 14:e kommer knappast att ske två tävlingar i följd. Fredagens miss i backen visar att norrmannen är mänsklig trots allt, men hoppen på träningarna har hållit en skyhög nivå.

I fredagens tävling var han dessutom snabbast i längdmomentet. Hur i fridens namn ska någon klara av att slå honom ifall han hoppar på sin normala nivå?

Fredagens vinnare Julian Schmid från Tyskland kan eventuellt slå igenom på allvar i år. Han är definitivt en kandidat för pallen även på lördag då man åker tio kilometer istället för fem. En annan stark kandidat är 22-åringen Jens Lurås Oftebro. Norrmannen hoppar bra och har gått ytterligare framåt som längdåkare.

Finland: Fler än Hirvonen på världscuppoäng, tack

Eero Hirvonen var den enda finländaren som kunde vara nöjd över sin prestation på fredag. Hirvonen som har flera ytterst tunga år bakom sig kunde le efter båda tävlingsmomenten då han startade säsongen med en stabil tolfte plats.

Ilkka Herola misslyckades grovt i backen på fredag och fick nöja sig med en ytterst blygsam 31:a plats i sammandraget. Han har aldrig slutat bättre än tia i Ruka där backprofilen inte gynnar hans egenskaper, men på lördagens tio kilometer ska han väl i alla fall lyckas ta sig in bland de 20 främsta – också med ett hopp som inte klaffar perfekt.

Det kan löna sig att hålla ett litet öga på Otto Niittykoski. Merikartbon var till och med sjätte snabbast i skidtid på fredag. Lyckas han lite bättre i backen har han goda chanser på världscuppoäng.

Kl. 14.25 Längdskidåkning, herrar 10 km klassiskt

Finland: 8 Arsi Ruuskanen, 9 Markus Vuorela, 14 Lauri Lepistö, 20 Remi Lindholm, 30 Perttu Hyvärinen, 43 Lauri Vuorinen, 57 Joonas Sarkkinen, 61 Emil Liekari, 69 Niko Anttola, 72 Juuso Haarala, 73 Petteri Koivisto, 76 Joni Mäki.

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall

Herrar 10 km klassiskt (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Den norska skidkungen

Johannes Høsflot Klæbo var suverän i sprinten. Detta trots att han inte kunnat göra explosiva träningspass med klassisk teknik sen han ådrog sig en baklårsskada i somras.

Då distansen är bara tio kilometer känns Klæbo svårslagen igen. Hans främsta utmanare är sannolikt hans landsmän. Emil Iversen var tvåa bakom Klæbo i Beitostølen, Simen Hegstad Krügers kapacitet är enorm och Pål Golberg såg stark ut i sprinten.

Bland åkarna som kan tänkas sätta en kil i den norska dominansen hittar vi exempelvis Tysklands Friedrich Moch som segrade i Olos för ett par veckor sedan och Sveriges Calle Halfvarsson som var etta i Bruksvallarna förra veckan. Italiens Francesco de Fabiani kan också vara god för en framskjuten placering.

Finländarna: Tunga avbräck

Iivo Niskanen gav återbud på grund av corona. Ristomatti Hakola har haft en mycket strulig träningssäsong och har skjutit fram säsongens världscupdebut. Remi Lindholm led av magsjuka förra veckoslutet och har sannolikt inte återhämtat sig till fullo.

Läget är alltså långtifrån optimalt. I framför allt Iivo Niskanens frånvaro så riktas det största intresset mot de yngre talangerna. Arsi Ruuskanen vann U23VM-guld och Niko Anttola silver i junior-VM förra vintern. Blir intressant att se hur väl de hänger med i världselitens tempo i dag.

Kl. 16.15 Nordisk kombination, längdåkning 10 km

Kommentatorer: Mikael Oivo och Matias Strandvall

Skidmomentet, 10 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln