Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Har Argentina hämtat sig från chocken? Panikartat då Messi & Co ska ta sig an mexikansk defensiv

Uppdaterad 26.11.2022 17:46.
Argentina - Mexico (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Många förändringar i laget är aktuella då Argentina står inför en måstematch. Leo Messi och hans lekkamrater måste leverera då Mexiko står för motståndet i lördagens sista match.

Kl. 18.00: Frankrike–Danmark, MTV3


Kl. 21.00: Argentina–Mexiko, TV2 och Yle Arenan

Grupp C
Lusail Stadium, Al Daayen
Kommentatorer: Christoffer Herberts och Jani Lyyski

Argentina - Mexico (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Argentinas läge: Chockhantering

Det svänger snabbt ibland.

Argentina kom till VM proppfullt med självförtroende och bland de tiotusentals fansen som rest till Qatar var det inga problem att hitta supportrar som talade om det kommande guldet.

Sen följde ett par misstag mot Saudiarabien med en av VM-historiens största skrällar som följd och nu är krisen total. Det råder totalt panikläge på de argentinska sportsajterna.

Spelare i vitblårandig tröja med bollen.
Bildtext Nicolas Otamendi får nya kompisar i backlinjen jämfört med premiären.
Bild: IMAGO/Moritz Müller/ All Over Press

Halvt panikläge i truppen uppenbarligen, eftersom halva startelvan byts ut. Tre av fyra namn i backlinjen är nya (ut med Molina, Romero och Tagliafico, in med Montiel, Martinez och Acuna). Bara rutinerade Nicolas Otamendi håller sin plats i försvaret och också på mittfältet stuvas det om. På topp kommer Messi att få en fri roll centralt, med Angel di Maria och Lautaro Martinez på varsin kant.

Argentina är utan tvekan tillräckligt talangfullt för att slå Mexiko på plan. Efter veckans chockartade bakslag är den största frågan hur stabilt laget är på det psykologiska planet. Efter den VM-starten behövs mental stryka.

Mexikos läge: Defensivtänk

Mållöst i premiären mot Polen kunde ha varit mycket värre om inte Mexikos målvaktshjälte Guillermo Ochoa räddat Robert Lewandowskis straffspark.

Med Saudiarabien som motstånd i den sista omgången är Mexikos taktik klar. Gneta sig till en poäng mot Argentina och sen ta de tre som behövs för avancemang i nästa match.

Enligt samstämmiga uppgifter i Mexikos största sportmedier kommer laget att ställa upp väldigt defensivt mot Argentina, med en fembackslinje tillsammans med två i grunden defensiva mittfältare i Luis Chavez och veteranen Andres Guardado.

En stor sak i Mexiko görs av att laget tränas av en argentinare, tidigare landslagsspelaren Gerardo ”Tata” Martino som också var förbundskapten för Argentina 2014-16.

En man som kan argentinsk fotboll utan och innan och har kunskapen som krävs för att stoppa sitt tidigare hemland? Det är åtminstone tanken.

Håll koll på: Messimania

Självklarhet, men måste nämnas. Fokuset på Leo Messi kommer att vara ännu större än vanligt. Föreställ er kamerorna och närbilderna vid slutsignalen om Argentina förlorat och det redan nu står klart att Messi kommer att avsluta sin karriär utan VM-guld.

Å andra sidan har Messi klivit fram när det har behövs förr. Argentina har ännu allt i egna händer, och en ny magisk insats från Mirakelmannen är allt vad som krävs för att Argentina ska nämnas som en seriös guldkandidat igen.

Det svänger som sagt snabbt ibland.

Kommentatorns tips: Måsteseger

Ett ångestladdat Argentina får det att stämma, och överlistar till slut Mexikos defensiv. 2-0 till blåränderna.