Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommendör Timo Kivinen vill lugna finländare: ”Vi har betydande försvarsförmåga i krig som liknar det som förs i Ukraina”

Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen i uniform svarar på journalisters frågor-
Bildtext Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen säger att Finland också framöver behöver teknologibaserade system och trupper som är kapabla att agera snabbt.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen talade i Yles program Morgonettan om kriget i Ukraina och den finländska försvarsförmågan.

De ryska krigsåtgärderna mot Ukraina oroar många här i Rysslands grannland, men kommendör Timo Kivinen vill lugna finländarna.

Kivinen säger i intervjun för Yle i dag att försvarsmakten noga följer med krigshändelserna och att vi har betydande försvarsförmåga vid det slags krig som nu förs i Ukraina.

Vad gäller det pågående kriget säger Kivinen att han inte ser några tecken på ett snabbt slut på det.

”Vi har en stor reserv”

Han påpekar att Finland också framöver behöver teknologibaserade system och trupper som är kapabla att agera snabbt.

Finland har under de senaste åren fattat stora anskaffningsbeslut gällande nya vapen. De viktigaste är de strategiska miljardanskaffningarna av F35-stridsplan som förbättrar luftförsvaret.

Kivinen nämner också förnyandet av marinens flotta med fyra nya korvetter. De levereras dock med försenad tidtabell.

– Därtill har vi en stor reserv som baserar sig på värnplikt. Med hjälp av den klarar vi av att svara på även mer utvidgade och utdragna krigsåtgärder, säger Kivinen.

I höst har Finland också inlett DCA-förhandlingar (Defence Cooperation Agreement) med USA om bilateralt försvarssamarbete.

”Ukrainas luftvärn har lyckats, men det är svårt att helt skydda energiverk”

Kivinen säger att Ryssland försöker bryta ner ukrainarnas kampvilja och slå ner landet på knä genom att förstöra civila mål och försvåra människornas vardag. Ryssland har under hösten riktat hundratals robotar mot städernas infrastruktur och det betyder törst och kyla för ukrainare.

– Fasta, stationära mål såsom energiverk är enkla mål. Ryssarna vet var de ligger och vet hur de är konstruerade, så det är svårt att helt skydda dem vid omfattande robotattacker, säger Kivinen.

– Det ukrainska luftvärnet har varit under hård press. Det har huvudsakligen lyckats avvärja robotarna, men inte alla.

Ukraina har fått vapenbistånd för miljarder euro hittills av USA och EU. Också viljan att hjälpa civilpersoner har varit stor.

Kommendör Kivinen säger att Ukraina fortsättningsvis behöver militär hjälp av olika slag för att kunna upprätthålla sin krigsförmåga. Ett viktigt sätt att hjälpa är att stöda det ukrainska luftvärnet.

Finland överväger för närvarande om ukrainska soldater framöver kan utbildas i Finland.

– Förutom materiellt stöd behöver Ukraina hjälp med utbildning för bruk av de system som doneras till landet, säger Kivinen.

Också i december 2021 gästade Kivinen Yles Morgonettan. På frågan hur det påverkar Finland ifall Ukrainakonflikten leder till att Ryssland genomför en militär attack, löd svaret då:

– Vi anpassar alltid vår verksamhet enligt rådande omständigheter.