Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesminister Haavisto: EU överväger hårdare sanktioner mot Iran på grund av kärnvapenhotet och människorättsbrotten

Uppdaterad 26.11.2022 15:42.
Pekka Haavisto talar in i en mikrofon.
Bildtext Det är tre saker som är problematiska, enligt utrikesminister Pekka Haavisto. Det handlar om Irans kärnvapenprogram, att landet levererar krigsmateriel till de ryska trupperna i Ukraina och människorättssituationen i landet.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger till Svenska Yle att EU och det internationella samfundet är mycket nära att ta till hårdare sanktioner mot Iran.

Det är tre saker som är problematiska, enligt Haavisto. Det handlar om Irans kärnvapenprogram, att landet levererar krigsmateriel till de ryska trupperna i Ukraina och människorättssituationen.

Vi är mycket nära att ta till hårdare åtgärder inom EU och internationellt. På grund av både de mänskliga rättigheterna och kärnvapenhotet som nu är större i Iran.

― Pekka Haavisto, utrikesminister

Utrikesminister Pekka Haavisto berättar att han har talat i telefon med den iranska utrikesministern och berättat bland annat vad Finland anser om människorättssituationen i Iran.

Vi har tagit upp människorättsbrotten speciellt mot flickorna och kvinnorna i Iran. Vi är mycket nära att ta till hårdare åtgärder inom EU och internationellt. På grund av både de mänskliga rättigheterna och kärnvapenhotet som nu är större i Iran, säger Haavisto.

Hur ser de här hårdare åtgärderna ut?

– Vi måste diskutera. Det är möjligt att sanktionerna blir hårdare, svarar han.

Är det möjligt att vi plockar hem våra ambassadörer?

– Allt är möjligt men det är också viktigt att man har diplomatiska kontakter i de här situationerna, avslutar utrikesminister Pekka Haavisto.

”Inga bombningar av civila kan accepteras”

Pekka Haavisto kommenterar nu också de turkiska bombningarna i norra Syrien. Den finländska regeringen har hållit låg profil om dem.

Allt är möjligt men det är också viktigt att man har diplomatiska kontakter i de här situationerna.

― Pekka Haavisto, utrikesminister

USA har uppskattningsvis 900 soldater i Syrien som samarbetar med Syriens demokratiska styrkor, som leds av kurdiska soldater. USA har varit ovanligt rakt på sak i sin kritik av bombningarna.

Hur pass problematiskt är det att det är allierade som Turkiet nu bombar?

– Det är något som USA och Turkiet diskuterar just nu - en del av koalitionen mot ISIS har varit de kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien. Det är naturligtvis viktigt att vi fortsätter och gör internationella åtgärder mot ISIS, svarar han.

Är Finland berett att fördöma de här bombningarna?

– Vi har alltid sagt att alla bombningar mot civila inte kan accepteras - men Turkiet är oroat av de kurdiska trupper som finns i området, säger Haavisto.

Det sitter hårt åt att hitta något positivt.

― Pekka Haavisto, utrikesminister

Det är en utmanande tid som vi lever i säger Pekka Haavisto som ändå ser ljusglimtar. Han lyfter fram fredsprocesserna i Jemen och Etiopen.

– Men det sitter hårt åt att hitta något positivt, avslutar Pekka Haavisto.

Artikel uppdateras kl. 14.06 med kommentarerna om de turkiska bombningarna i norra Syrien och Irak.

Utrikesminister Haavisto: EU överväger hårdare sanktioner mot Iran

2:39