Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Australien vägrar vara gruppens slagpåse – se nickmålet som tog ”Socceroos” med i kampen om en slutspelsplats

Uppdaterad 26.11.2022 14:37.
Mitchell Duke gör mål mot Tunisien - Spela upp på Arenan

Australien behövde playoff för att ta sig till VM. Två matcher in i turneringen är laget med i kampen om en slutspelsplats. Australien tog en oerhört viktig seger över Tunisien efter Mitchell Dukes nickmål.

På förhand skulle Australien vara den klara jumbon i grupp D som även innehåller Frankrike, Danmark och Tunisien. Två matcher in i mästerskapet är laget ändå med i kampen om en slutspelsplats.

Detta VM har bjudit på en del skrällar under den första veckan, och Australien stod för en liten sådan då man besegrade Tunisien med 1–0.

I en match som präglades mer av kamp och vilja än finlir blev Mitchell Duke blev den stora hjälten för Australien. Centertanken nickade in segermålet i den 23:e minuten.

– Det här är det största jag upplevt i min karriär. Jag saknar ord och har nära till tårarna. Jag är stolt över laget, många har offrat mycket för att vara här, säger Duke efter matchen.

Målet föregicks av en situation där en tunisisk spelare blev fälld av huvuddomaren och kunde därmed inte försvara då Australien anföll. Enligt den tidigare svenske toppdomaren Jonas Eriksson borde målet inte ha godkänts.

– Det finns inte specificerat i reglerna när domaren stoppar en fysisk spelare men det är sunt förnuft. Påverkar man spelet ska man blåsa av och ge nedsläpp till laget som hade bollen, säger han i SVT:s sändning.

Jättematch av Souttar i backlinjen

Förutom Duke fanns matchvinnarna i ”Socceroos” längre bak i planen. Mittbacken Harry Souttar gjorde en heroisk insats i det egna straffområdet.

I slutet av första halvlek slängde han sig och blockerade bollen då Mohamed Drager fick en kalaschans. I slutet av matchen var Souttar också på rätt plats flera gånger och stoppade de tunisiska anfallen.

Målvakten Matt Ryan tog också de bollar han behövde då Tunisien kom till skottlägen.

– Spelarna visade en otrolig kämpaglöd. Jag är säker på att hela nationen kan vara stolta över oss, säger tränaren Graham Arnold.

Souttar blockerar ett skott från Tunisien - Spela upp på Arenan

Australien avslutar mot Danmark

Australiens seger tar laget åtminstone tillfälligt upp på andra plats i gruppen. Laget har tre poäng efter två matcher medan Tunisien står på en pinne.

Danmark som möter Frankrike senare i dag har också en poäng medan de regerande världsmästarna vann sin första match.

Tunisiens läge blir också jobbigt då man möter Frankrike i sista matchen. För Australien väntar ett möte med Danmark på onsdag.

– Vi är självsäkra och ska försöka skriva ett nytt stycke historia, säger Duke om nästa veckas match mot Danmark.

Diskussion om artikeln