Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här brister det för Robert Lewandowski – stjärnan i tårar efter första VM-målet då Polen vann: ”En jättebjudning av Saudiarabien”

Uppdaterad 26.11.2022 20:02.
Programmet är inte längre tillgängligt
Polen slog Saudiarabien, som bommade straff – se höjdpunkterna! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter den sensationella starten på VM kom verkligheten ikapp Saudiarabien. Robert Lewandowski fick göra sitt första VM-mål då hans Polen var bättre med 2–0.

Saudiarabien skulle vara en av mästerskapets stora slagpåsar, men man tog hela fotbollsvärlden med storm i premiärmatchen. Detta efter att ha lyckats vända och chockbesegra Argentina med 2–1.

Mot Polen var man plötsligt i pole position i kampen om gruppseger.

Då fick tränaren Hervé Renard – vars halvtidssnack i matchen mot Argentina blivit viralt – sina mannar att inleda med samma frenesi som man hade efter paus mot Argentina.

De saudiska spelarna sprang på allt som gick att springa på, pressade polackerna då det bara var möjligt och höll backlinjen lika högt som i premiärskrällen. Polen var skärrat – men red ut stormen och vann med 2–0.

– Polen växer in i den här matchen, man blev allt bättre, summerar Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Saudiarabien bommade billig straff

Saudiarabien var på hugget från start och det var inte alltid som Polen hängde med. Att Polen tog tre gula kort under de första 20 minuterna är något som inte skett på 20 år i VM-sammanhang.

Men Polen visade i sin tur prov på rätlinjighet. Målvakten Wojciech Szczęsny levererade en målspark till högerflanken, därifrån man sågade sig rakt framåt.

Piotr Zielinski sköt in 1–0 efter en smått tilltrasslad situation i straffområdet.

– Jag gillar att målvakten väljer att slå bollen till kanten i stället för att bara skjuta ut den till Lewandowski centralt. Mitt i allt är man uppe i ett anfall, tycker Lyyski.

Mot slutet av halvleken fick Saudiarabien sin stora chans att komma ikapp. Saleh Al-Shehri reagerade starkt då han träffades av Polens Krystian Bielik – och bollen var på straffpunkten efter VAR-grankning.

– Utan VAR hade det varit solklart att inte blåsa straff. Det var billigt, menade Lyyski.

– Det är en tidig julklapp till Saudiarabien. En sådan här situation ska inte ge en straffspark, inte enligt protokollet och inte enligt mig, sade SVT:s expert Jonas Eriksson.

Wojciech Szczesny hyllas av lagkamraterna.
Bildtext Wojciech Szczęsny var i storslag – och lagkamraterna visade uppskattning.
Bild: IMAGO/Matthias Koch/ All Over Press

Polen klarade sig undan med blotta förskräckelsen. Szczęsny parerade både både Salem Al-Dawsaris straff och Mohammed Al-Buraikans retur.

– Man måste vara effektiv. Det var vi inte i dag. Men jag är väldigt stolt över alla spelare, kommenterar saudiska förbundskaptenen Renard.

Efterlägtat mål för Lewandowski

Saudiarabien kom starkt in i andra halvleken, men jakten på kvittering skulle komma av sig.

Polen hade både stolp- och ribbträff och till slut skulle man få 2–0 i form av en gåva. Abdulelah Al-Malki stod för en katastrofal bollmottagning som siste man och Robert Lewandowski kunde iskallt rulla in tvåan.

– Det är en jättebjudning, Saudiarabien har fullständig kontroll före det där, menar Lyyski.

77:e målet i landslaget för Polens stora stjärna – men det första i VM-sammanhang. Betydelsen gick att se då anfallaren föll ihop i tårar på gräset efter målet.

– Ju äldre man blir, desto mer känslosamt är det, förklarar Lewanowski själv efteråt enligt AP.

– Han hade inte turen med sig i dag, han träffade också i stolpen och målvakten gjorde en räddning. Han kunde ha gjort ett hattrick, tycker tränaren Czesław Michniewicz.

Med sina fyra poäng på två matcher har Polen ett fint läge inför den sista gruppspelsomgången. Också Saudiarabien med sina tre pinnar är med i racet – gruppens två andra lag, Argentina och Mexiko, möts klockan 21 i kväll.

Diskussion om artikeln