Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johannes Høsflot Klæbo i en klass för sig på herrmilen – Remi Lindholm vurpade och hamnade långt från täten: ”Gjorde spagat och hamnade på rumpan”

Remi Lindholm.
Bild: Lehtikuva

De finländska längdåkarna var inte i toppform i Ruka. Det var däremot Johannes Høsflot Klæbo. Stjärnan var klart bäst då Norge tog en trippelseger i säsongspremiären.

Ett Finland utan Iivo Niskanen – då var det ingen annan som steg fram. Åtminstone med tanke på de framskjutna placeringarna.

Perttu Hyvärinen var bäst av finländarna i spåren i Rukaterrängen, men slutade ändå inte bättre än tolva på 10 kilometer med klassisk stil.

– Med tanke på hur bakom flötet han var i Olos för bara en vecka sedan så ska han ha guldstjärna i kanten, summerar ändå Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Hyvärinen var själv lika överraskad.

– Jag har ingen aning om varifrån den här insatsen kom. Jag hade noll självförtroende. Olos var riktigt dåligt. Kroppen kändes dålig. Formen kändes dålig. Så med tanke på det är jag ytterst nöjd. Det här känns väldigt, väldigt bra, säger han i Yles tv-intervju.

Lindholm vurpade, klarade sig utan skador

Lauri Lepistö slutade i sin tur på 18:e plats och var den andra av totalt tre finländare på poäng. Tjugotrean Markus Vuorela var den tredje.

Remi Lindholm var lika formsvag som befarat på en 43:e plats.

– Jag föll omkull på det sista varvet, gjorde spagat och hamnade på rumpan. Det grämer. Men det gör inte ont någonstans. Tur att jag inte drog Lauri (Lepistö) med mig, han hade rygg på mig då. Publiken hjälpte mig också vara bättre än senast, iallafall, summerar Lindholm själv.

Han förlorade till slut med 1.34 till täten.

Klæbo-show

Segerkampen blev utan ryska deltagare en total norsk uppvisning. Johannes Høsflot Klæbo var etta i suverän stil – han korsade mållinjen med en tid som var 20 sekunder snabbare än tvåan Pål Golbergs.

– Jag trivs väldigt bra här i Ruka. Jag har inte några problem med låret heller längre. Vi får kolla på nytt efter helgen, men det kändes riktigt bra redan i går, säger Klæbo till Yle.

De enda åkarna som stod emot fem norrmän i topp var svenska Calle Halfvarsson och britten Andrew Musgrave.

Halfvarsson hade till och med hand om ledningen vid mellantiden vid fem kilometer, men tappade till slut över en halv minut till Klæbo.

Resultat, herrarnas 10 km klassiskt Ruka:

1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 21.46,1
2. Pål Golberg NOR +20,5
3. Martin Løwstrøm Nyenget NOR +28,0
4. Calle Halfvarsson SWE +33,1
5. Andrew Musgrave GBR +40,3
6. Erik Valnes NOR +41,4
7. Hans Christer Holund NOR +44,4
8. Janosch Brugger GER +46,0
9. William Poromaa SWE +48,2
10. Mattias Stenshagen NOR +50,7

12. Perttu Hyvärinen FIN + 52,5
18. Lauri Lepistö FIN +1.09,7
23. Markus Vuorela FIN +1.16,7
34. Juuso Haarala FIN +1.28,7
36. Joonas Sarkkinen FIN +1.29,3
38. Niko Anttola FIN +1.29,9
40. Lauri Vuorinen FIN +1.32,2
43. Remi Lindholm FIN +1.34,3

Diskussion om artikeln