Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mikko Hongell har dubbelkollat säkerheten inför nästa års världsomsegling – lagkamraten Tapio Lehtinens olycka kom som en chock

Uppdaterad 28.11.2022 08:26.
Man med blont hår och puffjacka står vid havet.
Bildtext Åbobon Mikko Hongell är säkerhetsansvarig för Finlands lag i Ocean Globe race nästa år.
Bild: David Fagerudd

Den 18 november sjönk Tapio Lehtinens segelbåt plötsligt utanför Sydafrika. Nästa höst deltar han i Ocean Globe Race. Yle Åboland har talat med lagets säkerhetsansvariga om hur händelsen påverkat förberedleserna.

Åbobon Mikko Hongell är säkerhetsansvarig för Finlands lag i Ocean Globe race nästa år. Han berättar att det var en ordentlig chock då han först fick höra om Lehtinens sjönöd.

– Jag var hemma då Tapios team-manager Pia Grönblom skickade ett meddelande till hela vårt seglingslag att nu hade det hänt något allvarligt och att alla skulle förbereda sig på ett möte. Trettio sekunder senare inleddes ett gruppsamtal. Då visste vi ännu hemskt lite om vad som hänt. En chock var det absolut att Tapios båt sjönk i så goda väderförhållanden dessutom, säger Hongell.

Hongell tänkte att det borde ha varit näst intill omöjligt att båten skulle sjunka i de omständigheter som rådde vid tiden då olyckan inträffade.

– Som säkerhetsansvarig började jag omedelbart göra listor på all utrusting som fanns tillgänglig på Tapios segelbåt och på livflotten. På det sättet tänkte jag att vi skulle kunna hjälpa på distans, säger Hongell.

Precis vad som gick fel under Tapio Lehtinens resa för en vecka sedan är enligt Hongell svårt att säga.

– Tapio är den enda som varit på plats, så det är mest hans spekulationer man kan gå efter. När han återvänder till Finland ska vi hur som helst sätta oss ner med experter för att lista ut vad det var som hände.

Tapio Lehtinen står på däck och vinkar.
Bildtext Efter ett dygn i en livflotte kunde Lehtinen räddas.
Bild: Lehtikuva / SEBASTIEN SALOM-GOMIS

I övrigt uppskattar Hongell att Lehtinen tog alla rätta beslut i den väldigt absurda situationen han befann sig i.

– Han lyckades få med sig både räddningsdräkten och väskan med kommunikationsutrustningen. Det var det viktigaste. Sedan finns det ytterligare utrustning man helst ska få med sig om man måste överge båten, men det fanns det inte tid för. Riktigt bra har han klarat sig hur som helst, säger Hongell.

Hongell säger att det viktigaste i en nödsituation är det att man har tillräckligt med övning för att klara av dem. Då fattar man också de rätta besluten.

– Tapio är ju en kall gubbe på många sätt. Han håller sig lugn, säger Hongell.

Inga större förändringar i säkerhetsarrangemangen

Tapio Lehtinens olycka verkar inte ha haft någon större inverkan på förberedelserna inför Ocean Globe Race. Men säkerheten har ändå setts över en extra gång.

– Vi har nu tagit det här scenariot som ett sådant som faktiskt också kan ske, och förberett oss enligt det. Det skulle vi kanske inte ha gjort i vanliga fall, säger Hongell.

Också båtens konstruktion och skick kommer att granskas noga igen efter förra veckans händelse.

Över lag är förväntningarna höga inför nästa års världsomsegling. Laget har hunnit träna tillsammans länge och båten ser ut att vara i gott skick.

– Vi har såklart också förhoppningen att hämta hem den första jorden runt-kappseglingsvinsten till Finland, säger Hongell.

Mikko Hongell om Tapio Lehtinens skeppsbrott

7:35

Diskussion om artikeln