Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mår Frankrike bättre utan Benzema? Danmarksspöket är borta, Mbappé säkrade gruppsegern med låret

Uppdaterad 26.11.2022 20:47.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tredje gången gillt – nu lyckades Frankrike slå det Danmark som man haft så svårt med i år. Kylian Mbappés dubbelsalva räckte till säkrad gruppseger, samtidigt som Danmark står inför en måstematch mot Australien.

Av alla europeiska VM-lag var Danmark nog inte det som man i Frankrike hade önskat få sällskap av i VM-gruppen. Under årets Nations League-spel hade danskarna nämligen lyckats klå de regerande världsmästarna hela två gånger.

Fransmännen kom inte lätt undan i Qatar heller. Men den här lyckades man vara numret större än det hajpade danska laget – och Kylian Mbappé blev tungan på vågen.

Stjärnanfallaren svarade för båda målen i 2–1-segern.

Välkomna signaler för ett Frankrike som tappade sin andra stjärnstriker, Karim Benzema, före VM. Inför Mbappés show i kväll rapporterades det i hemlandet att stämningen i laget är bättre då Benzema är borta.

Franskt kommando

Frankrike tog kommandot från start i en batalj som ändå präglades av försiktighet från båda håll.

De bästa chanserna i den mållösa första halvan var franska. Halvvägs in i andra halvlek lossande det för båda lagen.

Först var det Kylian Mbappé som stod för ett giftigt kombinationsspel med Theo Hernandez. Mbappés mål höll Frankrike ändå i ledning i bara sju minuter.

Danmark passade nämligen på att hugga till på hörna. Anders Christensen misslyckades med sin nick, men bollen gick vidare till Joachim Andersen, vars nick var otagbar.

– Jag tycker att vi generellt sett gör en bra match men vi möter ett fantastiskt lag, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.

Första laget i åttondelsfinal

Men Mbappé är glödhet när det kommer till landslagssammanhang. Fjortonde målet på de tolv senaste landskamperna kom då 23-åringen styrde in Antoine Griezmanns inlägg med låret. Kallduschen i den 86:e minuten blev för tung för Danmark, som förblev rätt passivt på slutet.

– Han har allt som en bra anfallare ska ha. Tajmingen på löpningarna, förståelsen för när och hur man ska slå till. En sån speciell talang, säger tidigare stjärnanfallaren Alan Shearer i BBC:s sändning.

Frankrike säkrade i och med de två segrarna förstaplatsen i grupp D. Ett tydligt trendbrott – för första gången på 2000-talet tar sig ett regerande världsmästarlag från Europa vidare till åttondelsfinal i nästa VM.

– Vi har nått vårt första mål. Det här laget är starkt, stabilt och vi vill uppnå stora saker, kommenterar franska tränaren Didier Deschamps.

Danmark står i sin tur inför en ångestmatch. Australien har grepp om andraplatsen med sina tre pinnar, och Danmark behöver besegra ”Socceroos” för att ta sig vidare.

Diskussion om artikeln