Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Argentinas VM-äventyr lever i högsta grad – Leo Messi frälsare mot Mexiko: ”Kräver oerhörd mental styrka”

Uppdaterad 26.11.2022 23:12.
Programmet är inte längre tillgängligt
Messi bakom båda målen då Argentina vann måstematchen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ångestladdat och krampaktigt spel. Då klev Lionel Messi fram när han behövdes som mest. Man kan inte annat än förundras, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Få hade trott att redan den andra gruppspelsomgången skulle innebära gastkramande ångest för Argentina.

Men efter chockförlusten i premiären mot Saudiarabien kunde ett fiasko mot Mexiko innebära att man missar slutspel för första gången på 20 år. Argentina, regerande Copa America-mästare och en av turneringens stora förhandsfavoriter, hade inte förlorat en enda match på tre år före VM.

Och i den andra halvleken kunde de många argentinarna på läktarna i Qatar pusta ut. Lionel Messi klev fram och sköt tre blytunga poäng till den fotbollstokiga nationen.

Superstjärnan stod för 1+1 i 2–0-segern.

– Man kan inte annat än förundras. Han spelar kanske sitt sista VM och det med en enorm press. Att efter en så blek första halvlek gå in och lyfta laget på sina axlar kräver en oerhörd mental styrka, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski i direktsändning.

Vaknade i andra – Messi bakom allt

När ångestmötet var igång var det samma handbroms som spökade i andra halvleken mot Saudiarabien som genomsyrade Argentinas spel.

Men inte heller Mexiko var på hugget framåt och produkten blev en av turneringens tråkigaste halvlekar hittills.

I andra tog Messi ett steg bakåt på banan och hade mer ansvar i uppbyggnadsfasen av de argentinska anfallen. Det gav välkommet resultat.

Mexiko blev tillbakatryckt och efter dryga timmens spel fick Messi prova på från runt 20 meters avstånd. Det låga vänsterskottet borrade sig oemotståndligt förbi Guillermo Ochoas näve.

– Han behöver inte mycket yta för att näta. Ett väldigt, väldigt fint avslut av Messi, hyllar Lyyski.

Enzo Fernandez firar mål med lagkamrater.
Bildtext Inhopparen Enzo Fernandez punkterade matchen.
Bild: EPA-EFE

När matchen punkterades i slutminuterna agerade Messi framspelare till Enzo Fernandez, som fintade sig in i straffområdet och lyfte in tvåan.

Slutomgången i grupp C blir rafflande. Argentina är uppe på andra plats med tre poäng och möter ledaren Polen, som har fyra pinnar, i avslutningen. Saudiarabien står på samma poäng med Argentina och möter ett Mexiko som har en poäng.

Diskussion om artikeln