Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vreden över coronaåtgärder ökar i Kina efter dödlig brand i bostadshus – krav på Xis avgång i Shanghai

Uppdaterad 27.11.2022 09:13.

Protesterna mot myndigheternas strikta nollcovidlinje ökar i Kina. Något så ovanligt som krav på att president Xi ska avgå hördes i Shangai under lördagens demonstrationer.

De kinesiska myndigheternas rigorösa försök att kväsa spridningen av coronaviruset pågår för tredje året och invånarna börjar få nog av ständiga covidtest, omfattande nedstängningar och daglig risk att isoleras på karantäncenter.

Samtidigt som antalet nya fall håller på att öka runt om i landet - i går rapporterades nästan 40 000 nya coronafall - vittnas det om allt fler fall där personer avlidit till följd av restriktioner.

Till exempel i Shanghai upplevde många invånare en konkret brist på mat under den två månader långa nedstängningen tidigare i år.

Det senaste fallet inträffade i staden Ürümqi i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina i torsdags. En brand bröt ut i ett bostadshus vars invånare hade försatts i karantän.

Tio personer dog i branden. Det började snabbt cirkulera rykten om att husets invånare trots försök inte hade kunnat ta sig ut ur sina lägenheter på grund av covidrestriktioner.

Myndigheterna har förnekat uppgifter i sociala medier om att räddningsoperationen skulle ha försvårats av restriktionerna. Men myndigheterna kom ändå med en ovanlig ursäkt i fredags där de lovade att bestraffa alla som inte gjort sin plikt under släckningsarbetet.

Krav på att Xi ska avgå

I lördags demonstrerade minst hundratals, möjligen tusentals, människor i mångmiljonstaden Shanghai mot coronarestriktionerna med krav på att president Xi Jinping ska avgå, uppger bland annat BBC.

På en videoupptagning hörs demonstranter ropa: Avgå Xi Jinping! Avgå Kinas kommunistiska parti! Folkmassorna höll också upp tomma papper i protest mot censuren i landet.

Människor uppges också ha tänt ljus och lämnat blommor på gatan för att hedra brandoffren i Ürümqi.

Det är ytterst ovanligt med offentliga protester mot den kommunistiska administrationen i Kina.

Enligt BBC hade läget i Shanghai lugnat ner sig fram till söndag morgon även om fler poliser och väktare än vanligt fortfarande rörde sig i området där protester förekommit.