Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De flesta bränder börjar i köket: "Låt inte maten stå och puttra utan uppsikt"

Uppdaterad 27.11.2022 09:46.
Man med glasögon ler mot kameran.
Bildtext Brandinspektör Mats Björkman uppmanar folk att vara noga med brandsäkerheten.
Bild: Kati Enkvist / Yle

Den här tiden på året är det viktigt att tänka extra mycket på brandsäkerheten. Brandinspektör Mats Björkman påminner om att inte låta maten stå och puttra utan uppsikt. Det är nämligen i köket de flesta bostadsbränder får sin början.

Brandsäkerhetskampanjerna har varit lyckade, säger brandinspektör Mats Björkman.

– Vi har tjatat så länge om levande ljus, att statistiken visar, att i höghus är det 4 procent av bränderna som börjar från levande ljus. I egnahemshusen är procenten så låg som 2. Så vi kan det här med levande ljus. Vi vet att vi inte lämnar dem oövervakade, att de ska ligga på ett eldfast underlag och att vi inte placerar dem för tätt.

Nu är det läge att fokusera på sådant som inverkar på statistiken, säger Björkman.

– Om vi vill få ned dödstalen, och det vill vi ju, så ska vi komma ihåg brandvarnaren. Den ska kollas en gång per månad. Man kan sätta en påminnelse i kalendern så att man kommer ihåg att kolla så att varnaren fungerar som den ska.

Och så lönar det sig att kika på varnarens bäst före datum.

– Brandvarnare har en livslängd på 10 år. Så man kan skriva inköpsdatumet bak på varnaren så att man vet när det är dags att köpa en ny.

I och med de höga elpriserna förväntar sig Björkman att allt fler kommer att allt oftare att elda i till exemepel sina öppna spisar. Man är förberedd på riskerna det för med sig.

– Se till att sota en gång per år. Så säger lagen också. Och när du tar en eldstad i bruk som har varit kall länge så ska du inte vrålelda direkt. Och börja med en liten brasa.

De flesta bränder börjar i köket: "Låt inte maten stå och puttra utan uppsikt"

10:44