Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bergsrådet Matti Sundberg var med och byggde upp Metsä Botnia i Kaskö – han hoppas att en ny kartongfabrik kan ge ett lyft åt staden

En man kort grått hår och glasögon. I bakgrunden syns en rad med tavlor på en vit vägg.
Bildtext Bergsrådet Matti Sundberg var vd för Metsä Botnia i Kaskö 1978-1986.
Bild: Juho Teir / Yle

I Kaskö har man igen framtidstro då en möjlig ny kartongfabrik kan ge staden hopp. Före detta vd:n för Metsä Botnia, Matti Sundberg, minns tillbaka till sina år i Kaskö och tror att en ny fabrik blir verklighet.

Det har snart gått 50 år sedan Metsä Botnia grundades och bolaget började planera en cellulosafabrik i Kaskö. Fabriken som inledde sin verksamhet 1977 gav Kaskö stad tiotals år av framgång tills den 2009 lades ner, vilket inledde en ekonomisk nedgång i staden.

Nu har man igen skäl att hoppas på år av framgång då Metsä Board planerar bygga en kartongfabrik i staden.

– Som en gammal Metsä Botnia-chef är man förstås väldigt glad och nöjd att en sådan plan finns och jag vill tro att det ska bli verklighet. Åtminstone vet jag att man jobbar stenhårt med projektet, säger bergsrådet Matti Sundberg.

Sundberg fungerade som vd för Metsä Botnia från 1978-1986. När han tillträdde som vd var fabriken förlustbringande och skulderna stora, men han lyckades få skutan att vända.

– Det var Finlands minsta stad och en av Finlands största investeringar, så det var en hel del utmaningar. Men med facit i hand tycker jag att det gick ganska bra.

Och visst gick det ganska bra. Det ackumulerade överskott som staden fick under Metsä Botnias tid lever man fortfarande på.

– Vi kunde inte göra så mycket annat än att vi garanterade stadens ekonomi genom skatteintäkter, som förstås gjorde att Kasköborna var ganska nöjda eftersom staden kunde utveckla service och tjänster som kommuninvånarna behövde.

Sundberg: Fabriker har en livslängd på högst 50 år

Men saker och ting har alltid ett slut och så var också fallet med Metsä Botnias fabrik. Det hoppas Sundberg att man tar i beaktande, även nu om den nya kartongfabriken blir av.

– Dylika investeringar har sin livstid och i regel kan man säga att det är så där 30-40, max 50 år. Vi ska utgå ifrån att Metsä Group kan komma till den slutsatsen att det är ett bra ställe att ha industriell verksamhet på. För de kommer att ha investeringar även i framtiden.

– Då gäller det att se till att de har en positiv attityd till Kaskö och att det kommer nya investeringar före kartongfabriken kommer till sin livsända.

En äldre man med grått hår och glasögon småler.
Bildtext Sundberg berömmer näringslivet i Sydösterbotten, men anser att man stagnerat i utvecklingen.
Bild: Juho Teir / Yle

Sundberg poängterar också att det här är ett projekt som gäller hela Sydösterbotten, inte enbart Kaskö.

– Kaskö som stad är ganska liten i förhållande till dylika investeringar. Därför tror jag att man även i Metsä Group tänker precis som jag gjorde i tiderna i Metsä Botnia, att vi måste jobba med hela bygden.

– Det är bygdens satsning, inte bara Kaskös satsning. Om det går fel och det blir stora problem är vi beroende av hela bygden, så nog krävs det ett engagemang från i princip alla kommuner för att det ska bli rikigt bra.

Därför hoppas han att saker och ting idag kanske kunde skötas på ett annat sätt än under hans tid i Kaskö. Bland annat vad gäller samarbetet mellan städerna i Sydösterbotten.

– Jag kommer ihåg från min tid att det var nästan omöjligt att få ihop alla kommundirektörer på en gång. Man fick prata med dem enskilt.

– Jag hoppas utvecklingen fört med sig att kommuncheferna nu kan samsas och prata tillsammans med företaget och försöka hjälpa till så att det ska utvecklas så positivt som det är möjligt.

Kommer att skapa många jobbmöjligheter

Personligen tror Sundberg att investeringsbeslutet kommer och han tror också att bolaget redan nästa år kommer att ta kontakt med kommunerna i bygden.

– Jag tycker det har bevisats att det finns förutsättningar i Kaskö, eftersom man allvarligt, nu efter cellulosafabriken, planerar en ny verksamhet.

– Det är också en utmaning för hela bygden att se till att man har en god relation till företaget och att man hjälps åt att kontinuerligt förbättra den, så att intresset för Kaskö fortsättningsvis är på hög nivå.

Metsä Board bedömer att ett investeringsbeslut kan göras tidigast 2024, och fabriken kan vara i gång tidigast 2026.

Fabriken kan komma att sysselsätta mellan 200 och 300 personer när den är i gång, men enligt Sundberg är även synergieffekterna enorma.

Han påpekar att många underleverantörer i bygden kommer att ha mycket jobb i framtiden.

– Investeringen, som nu förhoppningsvis blir av, kommer att kräva och behöva väldigt mycket underleverantörsverksamhet.

– Då får man hoppas att någon av underleverantörerna kunde hitta egna produktnischer och på det sättet spinna vidare på de möjligheter som man fått via basfabriken.