Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin: Opinionssiffrorna oroar Centern och påverkar regeringsarbetet

Uppdaterad 27.11.2022 16:07.
Sanna Marin.
Bildtext Sanna Marin svarade på frågor i Statsministerns frågetimme på Yle Radio Suomi.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) konstaterade i Statsministerns frågetimme på Yle Radio Suomi att de senaste opinionsiffrorna för Centern påverkar partiets agerande. Men regeringen är funktionsduglig och jobbar normalt, ansåg hon.

Opinionssiffrorna oroar Centern och påverkar regeringsarbetet, sa Sanna Marin.

– Mitt personliga förhållande till Centerledaren Annika Saarikko är gott, men de senaste opinionssiffrorna för Centern är sådana att de påverkar regeringsarbetet. Centern är oroad, fortsatte hon.

Sanna Marin: Centerns dåliga siffror påverkar regeringsarbetet

2:04

Statsminister Sanna Marin valde att föra sametingslagen till riksdagen efter omröstning i statsrådet och Centern kommer att göra allt för att stoppa lagförslaget i nuvarande form.

– Vi försökte in i det sista nå en uppgörelse som hela regeringen stod bakom. Jag förstår att det väcker mycket känslor både inom regeringen och i Lappland, kommenterade Sanna Marin.

”Matpriserna är jättehöga på grund av kriget och energipriserna”

Matpriserna har - enligt Statistikcentralen - stigit med nästan 16 procent under det senaste året. I vissa varugrupper har prisstegringen varit närmare 50 procent.

Statsministern säger att hon förstår medborgarnas oro.

– Matpriserna är jättehöga. Det beror på kriget och de höga energipriserna. Energimarknaderna är i kaos och det avspeglar sig på matpriserna.

”Ungern och Turkiet borde ha ratificerat vår ansökan redan”

Finland väntar fortfarande på att Ungern och Turkiet ska ratificera Finlands Natoansökan. Ungern torde godkänna Finlands ansökan efter årsskiftet, medan det är ytterst oklart när Turkiet ger grönt ljus.

– Inget militärt hot riktas mot Finland och vi kan sova alldeles gott. Naturligtvis hade vi velat att alla länder skulle ha ratificerat Finlands och Sveriges ansökningar. Vi borde redan ha blivit godkända, men det är inte i våra händer, avslutade statsminister Sanna Marin.

Pääministerin haastattelutunti su 27.11.2022

58:03