Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dramatisk förändring på bostadsmarknaden i oktober – färre lägenheter såldes och priserna sjönk

Uppdaterad 27.11.2022 14:27.
I det här huset i Berghäll i Helsingfors köpte Perttilä och hennes sambo en lägenhet för ett nedsatt pris.

Det svängde rejält på bostadsmarknaden i oktober. Så här stora förändringar är ovanliga att se på en månad, men experterna vågar ännu inte dra några slutsatser utgående från oktobers siffror.

Rebekka Perttilä, 29, är väldigt lycklig just nu. Hon och hennes sambo köpte en tvårummare i Berghäll i Helsingfors i oktober för 30 000 euro mindre än utgångspriset.

– Vi provade att buda rejält under utgångspriset och budet godkändes genast. Det här var den absolut bästa tidpunkten för köpet.

Det svängde rejält på bostadsmarknaden i oktober. Något liknande har inte skett sedan början av coronapandemin då nästan allting bara stannade av.

Exempelvis såldes det 29 procent färre äldre lägenheter i oktober i Helsingfors, jämfört med i september. Dessutom var bostäderna i genomsnitt ute på marknaden en vecka längre i oktober.

Med äldre lägenheter menas lägenheter som inte är nybyggen.

Den plötsliga inbromsningen verkar sänka bostadspriserna, utgående från siffror från den databas där fastighetsmäklare samlar uppgifter från genomförda affärer. Yle har fått se uppgifterna genom bolaget Kiinteistömaailma.

I Helsingfors såldes 30 procent färre höghuslägenheter i oktober än i september. I Esbo såldes 27 procent färre, i Vanda 15 procent färre och i Åbo 18 procent färre.

Rabatt på tiotusentals euro

I Helsingfors dök priserna särskilt för äldre höghuslägenheter. Kvadratmeterpriset för de sålda lägenheterna var i genomsnitt 8 procent lägre i oktober jämfört med i september.

För en typisk tvårummare i Berghäll i Helsingfors innebär det i teorin en prisnedgång på tiotusentals euro – på bara en månad.

Yle har ändå inte exakta uppgifter om de affärer som gjorts, så förändringen ska snarare ses som riktgivande.

Också Juhana Brotherus, chefsekonom på Finlands Hypoteksförening, varnar för att dra för snabba slutsatser utgående från en månad. Det är möjligt att det såldes fler lägenheter med lågt kvadratmeterpris i oktober än annars.

Brotherus säger ändå att man kan anta att färre sålda lägenheter och en förlängning av tiden lägenheter är till försäljning kommer att leda till att prisen går ned i något skede.

Marina Salenius som är styrelseordförande för Centralförbundet för Fastighetsförmedling betonar att priserna ändå inte sjunker lika mycket överallt.

– Man måste se separat på varje lägenhet och förstå de olika områdenas situation.

Salenius och Kiinteistömaailmas analytiker Tony Korkala säger ändå att det är ovanligt med en förändring som den i oktober inom loppet av en månad.

– Förändringen var dramatisk och ger tydliga tecken på att läget blir tystare på bostadsmarknaden, särskilt för höghuslägenheters del, säger Korkala.

Kvadratmeterpriserna för höghuslägenheter var också lägre på flera håll i landet i oktober jämfört med i september. I Helsingfors var de åtta procent lägre, i Esbo en procent, i Vanda elva procent och i Åbo 14 procent lägre.

Längre betänketid inför köpet

Den nyblivna lägenhetsägaren Rebekka Perttilä berättar att hon och hennes sambo hann fatta köpbeslutet i lugn och ro, till skillnad från många av hennes vänner som köpte lägenheter för ett år sedan.

– Vi fattade beslutet ungefär en vecka efter att vi var på visning. Vi kunde fundera på vad vi vill helt i lugn och ro.

Läget just nu är gynnsamt särskilt för personer som likt Perttilä köper sin första lägenhet.

Penttilä, som själv arbetar inom fastighetsbranschen, visste bra vilket pris det lönade sig att erbjuda för den typen av lägenhet hon själv ville ha.

Tillsammans med sin sambo var hon på visning av över tio olika lägenheter under en månad.

– Man märkte att marknaden var i ett brytningsskede. Det fanns säljare som ännu inte ville tro att lägenhetspriserna nu börjar sjunka, och således inte var flexibla i fråga om priset.

Perttilä berättar att hon i efterhand hörde att en lägenhet som hon varit intresserad av en månad senare såldes till det lägre pris hon tidigare hade erbjudit.

Färre bostadslån när räntorna stiger

Bostadspriserna sjunker av flera orsaker: Låneräntorna och konsumentpriserna stiger, energin blir dyrare och kriget i Ukraina skapar osäkerhet.

Förändringen tar sig också uttryck i att färre ansöker om bostadslån. Det har synts särskilt under de två senaste månaderna, enligt Jussi Pajala som är vd på Nordeas hypoteksbank.

Pajala bedömer att en del skjuter upp köpet av lägenhet och väntar på en tydligare bild av den ekonomiska situationen.

Antalet låneansökningar från förstagångsbostadsköpare har dock inte minskat i samma takt.

Rebekka Perttilä har för sin del aldrig ställt sig tveksam till att lyfta lån eller köpa sin första lägenhet den här hösten.

– Trots att man talat om de stigande räntorna i en skrämmande ton visste jag att det är normalt.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Asuntomarkkinoilla tapahtui lokakuussa "dramaattinen muutos", joka pudottaa hintoja – katso oman asuinalueesi tilanne skriven av Johanna Laakkonen och Tuomo Björksten. Artikeln översattes till svenska av Josefin Flemmich.