Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kim Jong-Un visade upp sin dotter igen – är hon hans arvtagare?

Enligt nordkoreanska KCNA har Kim och hans dotter här sällskap av forskare och ingenjörer från ett försvarsinstitut.
Bildtext Enligt nordkoreanska KCNA har Kim och hans dotter här sällskap av forskare och ingenjörer från ett försvarsinstitut.
Bild: Lehtikuva

Nordkorea har för andra veckoslutet i följd publicerat bilder på ledaren Kim Jong-Un och hans dotter. Spekulationerna går höga om varför dottern plötsligt visas upp och dessutom beskrivs som ”högst älskad”.

Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA kablade på söndagen ut stillbilder på Nordkoreas ledare och hans dotter.

Enligt KCNA har de nu fotograferats tillsammans med forskare och myndigheter som varit engagerade i testen med den interkontinentala roboten Hwasong 17.

Förra veckoslutet visades hon också upp i samband med en provuppskjutning av just den här roboten. Testet hade utförts på fredagen.

Kim Jong-un tyttärensä kanssa.
Bildtext Far och dotter inför provskjutningen av den interkontinentala roboten på fredagen den 18.11. Åtminstone om man ska tro KCNA.
Bild: Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA

Flickan heter kanske Ju-Ae och har kanske två syskon

Flickan som nu visats upp två helger i följd tros vara nummer två av Kims tre barn. Enligt Sydkoreansk underrättelsetjänst heter hon Ju-Ae och är kring tio år gammal. Andra källor uppger att hon är 12-13 år.

Kim ska ha två döttrar och en son, men hemlighetsmakeriet kring Kims familj har alltid varit stort, precis som det var kring hans far och farfar.

Kim Ju-Aes namn nämndes för första gången av den amerikanska basketballstjärnan Dennis Rodman då han besökte Nordkorea år 2013. Då berättade han att han träffat Kims ”baby” och att hon hette Ju-Ae.

Men varken Ju-Ae eller hennes syskon har visats upp förrän nu.

Kim och dottern, här tillsammans med soldater som bidragit till robottesten enligt KCNA.
Bildtext Kim och dottern, här tillsammans med soldater som bidragit till robottesten enligt KCNA.
Bild: Lehtikuva

Flera teorier om varför Ju-Ae nu visas upp

Spekulationerna går alltså heta om varför dottern plötsligt dykt upp i offentligheten. I söndagens text från KCNA beskrivs hon dessutom som Kims ”högst älskade” och ”dyrbara” dotter.

Nyhetsbyrån AP har frågat flera Nordkoreakännare om vad de tror att det här betyder.

Ankit Panda från tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace tror att Ju-Ae nu positioneras som Kims efterträdare. Enligt Panda är det anmärkningsvärt att hon framträder i samband med strategiska kärnvapen, robottester och Hwasong 17, Nordkoreas kronjuvel.

Kim och hans dotter poserade också tillsammans med militärerna framför en robot.
Bildtext Dottern står intill Kim på den här bilden där alla deltagare är samlade framför roboten.
Bild: Reuters

Panda får medhåll av Cheong Seong-Chang vid privata Sejong-institutet i Sydkorea. Tidigare har sydkoreanska underrättelseuppgifter gett vid handen att Kims äldsta barn skulle vara en son. Men enligt Cheong kan sonen inte efterträda Kim om Kim anser att han saknar ledaregenskaper. För att kunna positionera en dotter för den rollen, i mansdominerade Nordkorea, så måste det börja tidigt.

Säkerhetsanalytikern Soo Kim från tankesmedjan RAND Corporation säger att det är allt för tidigt att dra de här slutsatserna. Hon tror att Kim vill berätta för sitt folk att kärnvapen är den enda garantin för landets framtid och dottern får symbolisera framtiden.

Andra bedömare tror att Kim vill framstå som en mänsklig ledare genom bilderna tillsammans med dottern och samtidigt visa världen hur de nordkoreanska kärnvapnen förs vidare till nästa generation.

Källor: AP, Yle, The Guardian