Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karlsson knäckte Andersson i början av sista varvet – Pärmäkoski stumnade i sista backen och missade pallen

Uppdaterad 27.11.2022 14:47.
Pärmäkoski tvingades ge sig i sista backen - Spela upp på Arenan

Det blev svenska åkare i topp i samtliga lopp på damsidan under Ruka-veckoslutet. I den avslutande jaktstarten vann Frida Karsson före Ebba Andersson.

Efter en sprint och ett distanslopp avlutades premiärhelgen i Ruka med en jaktstart i fristil. Resultaten på den klassiska milen låg som grund för startordningen i jaktstarten.

Det betydde att två svenskor gick ut i täten. Ebba Andersson startade sex sekunder före Frida Karlsson och det dröjde inte länge innan de bildade en egen grupp längst fram,

Svenskorna hjälptes åt med farthållningen i täten och de bjöd inte inte de andra åkarna.

– Vi hade som plan att vi båda gynnas av att hålla hög fart från start till mål. Det visade sig snabbt att sekunderna stack iväg till de andra, säger Frida Karlsson till SVT.

Kampen om segern avgjordes i början av sista varvet då Karlsson skruvade upp farten och då klarade Andersson inte av att följa. Karlsson defilerade mot en klar seger medan Andersson gick i mål som ohotad tvåa.

– Jag kände några varv in i loppet att det kommer vara tufft att utmana Frida hela vägen in. Varje kilometer jag hängde med kändes som en vinst. När Frida ryckte kände jag att jag har inte de krafterna idag, säger Andersson.

Pärmäkoski fick ge sig i sista backen

Krista Pärmäkoski gick ut i spåret som femma och blev snabbt en del av en större klunga som gjorde upp om tredjeplatsen. Pärmäkoski såg till en början pigg ut i klungan och drog den under långa stunder.

Mot slutet av loppet tog finländskan tog ett steg bakåt i gruppen men var med på noterna då farten ökade på det sista varvet.

I sista backen in mot stadion tvingades hon ändå ge slaget om tredjeplatsen förlorat och Pärmäkoski gick i mål som nia. Tiril Udnes Weng var starkast i spurten och knep tredjeplatsen före Heidi Weng.

– Vi hittade ingen fart i gruppen som gjorde att vi skulle ha kunnat åka i kapp svenskorna, och på tredje varvet ändrade vi taktik och jag behövde inte dra så mycket. Man måste åka taktiskt bra här men även om jag hade varit först i sista backen så tror jag att Tiril hade passerat.

– Det var ändå inget dåligt veckoslutet. Allt känns bra inför resten av säsongen. Fristilen var ett mysterium i Olos men nu fungerade det, säger Pärmäkoski till Yle.

Kerttu Niskanen var också en del av samma grupp som Pärmäkoski men gick ofta på tunga ben och släppte på sista varvet. Niskanen skar mållinjen som tolfte åkare.

– Farten blev kanske för hård i början och det blev kostsamt på slutet, då kunde jag inte längre svara. Känslan var helt okej i dag men musklerna var kanske inte riktigt fräscha, säger Niskanen.

Resultat, 20 km (f):

1. Frida Karlsson SWE 49.55,3
2. Ebba Andersson SWE +33,3
3. Tiril Udnes Weng NOR +1.11,6
4. Heidi Weng NOR +1.12,0
5. Silje Theodorsen NOR +1.12,2
6. Rosie Brennan USA +1.12,3
7. Maja Dahlqvist SWE +1.13,9
8. Anne Kjersti Kalvå NOR +1.14,2
9. Krista Pärmäkoski FIN +1.14,5
10. Jessie Diggins USA +1.19,3
--------
12. Kerttu Niskanen FIN +1.27,2
28. Anni Alakoski FIN +4.16,6
32. Johanna Matintalo FIN +5.02,8
39. Hilla Niemelä FIN +7.40,5
40. Eevi-Inkeri Tossavainen FIN +7.45,1
41. Anni Kainulainen FIN +7.47,2

Diskussion om artikeln