Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gruppspelets hetaste duell på Yles kanaler: Förvaltar Tyskland skänken från ovan – eller når gladfotbollens Spanien nya höjder?

Uppdaterad 27.11.2022 20:56.
Spanien - Tyskland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Söndagskvällen avslutas med en sällsynt godbit till gruppspelsmatch: Ett Spanien med solsken i sinnet vill fortsätta panga in mål mot ett tungsint Tyskland, som fick oväntad hjälp av Costa Rica.

Kl. 21.00 Spanien–Tyskland, TV2 och Arenan

Grupp E
Al Bayt Stadium, Al Khor
Kommentatorer: Sebastian Backman och Minea Lassas

Spaniens läge: Går på moln efter störtimponerande premiären

Vem gör målen?

Det var frågan som många – bland andra Yle Sporten – ställde sig inför Spaniens premiärmatch mot Costa Rica. ”La Roja” vrålade till svar.

Efter åtta skott på mål och sju fullträffar är det ingen som tvivlar på Spaniens kvalitet och kapacitet. Laget klarade dessutom av matchen utan skador och gula kort.

Spaniens har ett väloljat maskineri och en god balans mellan tonårssensationer som Gavi och Pedri och rutinerade lirare som Sergio Busquets och Jordi Alba.

Gavi.
Bildtext Gavi är den nya generationens spanska superstjärna.
Bild: IMAGO/Pressinphoto/ All Over Press

Rödtröjorna är tillbaka efter den långa ökenvandringen som följde EM-titeln 2012 och nu pekar mycket på att spanjorerna kan gå hur långt som helst.

Självförtroendet är i varje fall på topp inför matchen mot Tyskland. Tabelläget är gynnsamt.

Spanien kan spela avslappnat och har ingen press att vinna – tre poäng betyder avancemang, en poäng räcker mer än väl och inte ens en förlust innebär katastrof.

Tysklands läge: Katastrof, sponsorflykt – och oväntad hjälp

Innan VM i Ryssland 2018 hade ”Die Mannschaft” gått vidare från gruppen sexton gånger på sexton försök.

För fyra år sedan åkte de regerande världsmästarna ut ur gruppen efter 0–1 mot Mexiko och 0–2 mot Sydkorea. Nu finns det risk för en ny sur sorti.

Inledningsvis gick allt fel för Tyskland, både i Qatar och på hemmaplan.

Tyskland inledde turneringen med att ”göra en Argentina”: Sätta in en billig straff i första halvlek, gå till paus med en ledning i ryggen och säcka ihop i andra halvlek. 1–2 mot Japan var ingenting mindre än en katastrof.

Jamal Musiala gömmer sig i den tyska landslagströjan.
Bildtext Jamal Musiala kunde inte tro sina ögon.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

På hemmaplan hopade sig också bekymren.

Det tyska förbundet tappade en stor sponsor på grund av att Tyskland kuvade sig för Fifas vilja i frågan om regnbågsbindeln.

Dessutom såg bara 9 miljoner tyskar premiären mot Japan. I VM 2018 var motsvarande siffra för öppningsmatchen 26 miljoner tittare.

Då man jämför siffrorna måste man ta i beaktande att Tyskland för fyra år sedan spelade sin premiärmatch på sommaren och dessutom ett par timmar senare på dygnet. Streamingtjänster vinner också mark mot linjär-tv.

Men poängen består: I Spanien såg 15 miljoner premiären mot Portugal 2018 och 11 miljoner segern över Costa Rica tidigare i veckan.

Hängivna Bundesligafans har länge förhållit sig kritiskt till det tyska förbundet, landslaget och fotbollens kommersialisering. Det bland annat genom att bua ut ”Hollywoodaktig” pausunderhållning och vägra se landslaget spela.

Nu verkar den breda publiken följa efter.

Jag vet inte om ett lättare mål någonsin gjorts i ett VM

― Ilkay Gündogan

Men allt är inte längre beckmörkt. Costa Rica serverade den senaste stora skrällen i VM och kirrade tre poäng med 1–0 mot Japan. Det är en skänk från ovan för Tyskland, som inte längre kan slås ut ur turneringen i dag.

Det är fullt möjligt att samtliga lag i gruppen har tre poäng efter två omgångar.

En knapp förlust mot Spanien och en seger över Costa Rica kan också mycket väl räcka till avancemang för Tyskland (då måste Spanien slå Japan). Getingbo är ordet.

Att Leroy Sané borde vara tillbaka efter skadebekymmer ger också Tyskland en boost i rätt riktning.

Håll koll på: Den tyska lagsämjan

Det finns tecken på knakande fogar i den tyska truppen.

Mittfältsprofilen Ilkay Gündogan var irriterad och oförsiktig då han uttalade sig efter premiärmatchen.

– Jag vet inte om ett lättare mål någonsin gjorts i ett VM, sa Gündogan om Japans 2–1-mål.

Kommentaren gillades knappast av Nico Schlotterbeck, som gjorde bort sig vid Japans segermål.

Då lagkamrater, direkt eller indirekt, vänder sig mot varandra brukar det vara början på slutet. Tyskland uppges ha försökt vädra ut röken under ett allvarligt lagmöte i torsdags.

Hur reagerar laget om läget mot Spanien är pressat?

Tysklands förbundskapten Hansi Flick på en presskonferens.
Bildtext Hansi Flick trotsade Fifas direktiv och talade ensam på presskonferensen inför matchen. Ingen spelare var med, vilket föreskrifterna kräver. Böter väntar.
Bild: EPA-EFE

Den tyska tränaren Hansi Flick har varit med om måstematcher mot Spanien förr. Han var assisterande tränare under Jogi Löw då Tyskland förlorade EM-finalen 2008 och VM-semifinalen 2010 mot just Spanien.

– Det spelar ingen roll längre. Det förgångna är det förgångna, sa Flick på presskonferensen inför matchen.

Kommentatorns tips:

Vissa problem går inte att åtgärda på ett par dagar. Tysklands tunga trend fortsätter och Spaniens återfödelse bekräftas: 1–0 till hemmalaget

Spanien - Tyskland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan