Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aftonbladet: Nytt EU-förslag vill chockhöja snuspriserna i Sverige – finansministern: ”Orimligt”

Närbild på en hand som tar en snusportion ur en snusdosa.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Snuset kan bli rejält mycket dyrare i Sverige ifall ett nytt förslag från EU-kommissionen godkänns, rapporterar svenska medier. ”Orimligt”, säger den svenska finansministern Elisabeth Svantesson.

EU vill få Sverige att höja priset på snusprodukter rejält, enligt ett läckt utkast på ett förslag från EU-kommissionen som tidningen Aftonbladet har tagit del av.

Tidningen skriver att kommissionen föreslår att höja punktbeskattningen för tobaksprodukter till 134 euro per kilogram från nuvarande 40 euro.

Enligt Aftonbladet ska förslaget offentliggöras i början av december och det handlar om att introducera en ny punktskatt på tobaksprodukter.

Efter att det offentliggjorts ska det diskuteras och beslutas om av EU:s medlemsländer.

Ifall förslaget godkänns kan priset för en dosa portionssnus öka med 34 kronor, alltså 3,13 euro. Priset för lössnus skulle för sin del höjas med 62 kronor, eller 5,71 euro.

Finansministern: Orimligt förslag

Aftonbladets uppgifter har väckt stor kritik i Sverige, där bland annat finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallat det orimligt.

”Vi har inte sett Kommissionens förslag i sin helhet men regeringen kommer självklart att fortsätta stå upp för det svenska snuset. Det som beskrivs här är ett orimligt förslag. Vi kommer självfallet gå emot de här höjningarna”, skriver hon.

Också Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) kritiserar förslaget på Twitter.

Patrik Hildingsson som är kommunikationschef på snusföretaget Swedish Match kallar förslaget för en provokation mot Sverige i en intevju för SVT.

– Det är i det närmaste en provokation mot Sverige och en dryg miljon svenska snusare, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på snusföretaget Swedish Match till SVT.

Sverige fick undantagstillstånd att sälja snus 1994

EU förbjöd försäljning av snus och tuggtobak för sina medlemsländer år 1992 men gjorde ett permanent undantag för Sverige när landet gick med i EU år 1995.

Undantagets villkor var att Sverige aldrig säljer snus till andra EU-länder.

För snart tio år sedan, i december 2012, föreslog EU ett nytt striktare tobaksdirektiv som godkändes i EU-parlamentet år 2014. I samband med det förbjöds exempelvis användningen av smakämnen.

Det påverkade inte de svenska snuskonsumenterna allt för mycket, bortsett från att vissa smaksatta snussorter blev förbjudna att sälja, skriver SVT.

Enligt en uppskattning gjord av Folkhälsomyndigheten i Sverige använder var femte 18–84-årig man snus på daglig basis år 2021. Sex procent av kvinnorna i samma åldersgrupp snusar.

Källor: Aftonbladet, SVT, Folkhälsomyndigheten

Diskussion om artikeln