Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hannu Manninen och stjärnorna är överens, kombihelgen blev ett fiasko för grenen: ”Pajasverksamhet – förstår inte vem som kom på det här”

Programmet är inte längre tillgängligt

Det är ingen nyhet att backspecialisterna har fördelen på sin sida i Ruka. Men nu gjorde tävlingsformatet dessutom det ännu mer orättvist. Det är bara onödigt, säger Eero Hirvonen till Yle.

En tävling med ett skidmoment på fem kilometer. En tävling med ett skidmoment på tio kilometer. Och till sist en masstart med backtävling som avslutande gren.

Då var finländarna chanslösa – och kritiken är total.

– Det här är pajasverksamhet. Jag förstår inte vem som kommit på ett sådant här tävlingsmoment. Man ryms inte att åka skidor och ingen vill dra då det inte går att dra upp luckor. Det här är bara onödigt, säger Eero Hirvonen till Yle på söndagen.

Masstarten blev nämligen ett fullständigt magplask. Ingen drog, marginalerna blev minimala och i praktiken var det igen backmomentet som avgjorde.

Där var Jarl Magnus Riiber väntat nog starkast på söndagseftermiddagen. Leevi Mutru var bästa finländare på en 14:e plats, Ilkka Herola slutade 16:e. Eero Hirvonen misslyckades i backen och fick nöja sig med 38:e plats.

Krävande backe och lätt skidbana

Backen i Ruka är dessutom en av de mest krävande under hela säsongen. De som klarar sig bra i backhoppningsmomentet har redan sedan innan fördelen på sin sida i Ruka.

Kombinerat med faktumet att banprofilen i skidmomentet var väldigt lätt hade de skidstarka finländarna absolut inget att säga till om de framskjutna placeringarna.

– Ett skämt, tycker Hirvonen, som passade på att hajpa upp publiken i brist på annan action i spåret under tävlingen på söndagsförmiddagen. Se video genom att klicka på artikelns huvudbild.

– I masstarten spelade det ingen roll hur mycket man försökte riva upp till motståndet. I nästa utförsbacke var de ändå i kapp. Någon borde tänka om, fortsätter han.

Hirvonen får medhåll av de senaste säsongernas blåvita etta Ilkka Herola.

– Alla ser ju att det här inte är vettigt. Det här är inte idrott. Alla visste om det redan på förhand att banan är som den är i Ruka. Och så klämmer man in en masstart med våld, säger han.

Manninen orolig för OS-statusen

De är inte ensama om kritiken. Den forne grengiganten Hannu Manninen följde med tävlingen på plats och ställe. Han kunde inte hålla sin frustration.

– Jag var tvungen att ringa hem till frun för att ventilera. Det såg ju fruktansvärt ut, säger han.

Manninen är inte bara frustrerad. Han är också orolig. Nordisk kombination har OS-status åtminstone 2026, men det finns röster som frågar sig om grenen ska finnas med i vinterspelen efter det.

– Den här helgen var verkligen inte reklamen som grenen behövt, säger Manninen.

– Ändra halvmilen till tio kilometer och någon masstart ska absolut inte finnas på programmet. Man måste också se över banorna, för att gynna de starkaste åkarna. Man kan riva upp avgörande luckor i backmomentet – varför får man inte göra det i spåret? De starka åkarna måste kompenseras på nåt sätt.

Hannu Manninen följde med Salpausselkäspelen 2015.
Bildtext Hannu Manninen har näst flest segrar (48) i kombivärldscupen genom tiderna.
Bild: All Over Press

Jyri Pelkonen, som sitter i grenkommittén för nordisk kombination i det internationella skidförbundet Fis, medger att det inte gick som på Strömsö i Ruka.

– I den här backen borde vi ha insett att en femkilometerstävling inte passar värst bra. Och som vi såg var masstarten inte den bästa möjliga heller, säger Pelkonen till Yle.

De nationella skidförbunden kan föreslå förändringar, men det är Fis som fattar de slutliga besluten om hur tävlingskalendern ser ut.

– På basis av hur det såg ut nu så tror jag vi kör med tre individuella normaltävlingar här nästa år. Om kalendern tillåter det, säger Pelkonen.

Diskussion om artikeln