Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lång granskning ledde till diskning – Calle Halfvarsson ilsken på flinande tjej i Rukas juryrum: ”Vill väl hellre ha en italienare på pallen”

Uppdaterad 27.11.2022 23:45.
Calle Halfvarsson ser frågande ut.
Bild: Tomi Hänninen

Calle Halfvarsson valde en egen körfil i den sista backspurten och det kostade honom tredjeplatsen i jaktstarten. Svensken var bedrövad efter juryns diskningsbeslut. Det var väldigt konstiga diskussioner, säger Halfvarsson till SVT.

Efter flera tunga år har Calle Halfvarsson blivit ett namn att räkna med i världscupen igen.

Svensken nosade på topplaceringar under öppningshelgen i Ruka och i söndagens jaktstart såg han ut att spurta sig till tredje plats. Men efteråt kallades Halfvarsson till juryrummet tillsammans med den svenska lagledningen.

Orsaken var att han misstänktes ha åkt utanför en banmarkering i den sista backen då han kämpade i den klunga som jagade pallen. Resultatet blev diskning – i stället tog italienaren Federico Pellegrino hand om tredjeplatsen.

Halfvarsson var förkrossad efter att juryns långa överläggning.

– Jag får gå en längre väg än de andra och tycker inte att jag drar någon fördel av det, säger svensken till SVT.

Riktgivande eller absolut bangräns?

Ärendet drog ut på tiden och besked kom först efter en halv timme. Även italienska ledare var i ledarrummet.

– Det var väldigt konstiga diskussioner och när jag gick ut ur juryrummet stod de och flinade där inne. Jag vet inte riktigt vad de håller på med, undrar Halvarsson, som fick en följdfråga om vem det var som flinade:

– Det var någon tjej som jobbade där inne, jag vet inte vem hon är.

Programmet är inte längre tillgängligt
Här spurtar Johannes Høsflot Klæbo hem segern i jaktstarten i Ruka - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Inför helgen ska lagen ha fått information om vilka banregler som gäller i olika lopp. Enligt Pellegrino var det tydligt informerat att man skulle hålla sig innanför bangränsen i backen i dag.

– Han var utanför och vi visste att de markerar banan både uppför och utför. Det var en djungel i dag och vi visste att vi behövde vara smarta i slutet och ta rätt position i rätt tid. Han var kanske lite för sen, funderade italienaren för SVT.

Lindholm skuggade stornamnet

Efter diskningen av Halfvarsson steg söndagens succénamn Remi Lindholm upp till tolfte plats. Ett starkt formbesked av Pernåsonen och hans bästa världscupplacering i karriären.

– Det kändes nog bra. Jag var lite förvånad när jag hörde att jag var tredje snabbast i dag, berättar Lindholm för Yle Sporten.

Remi Lindholm pustar ut.
Bildtext Utan gårdagens vurpa hade Remi Lindholm kunnat kämpa om en riktigt framskjuten placering.
Bild: Tomi Hänninen

Lindholm tog rygg på självaste Simen Hegstad Krüger, som var dagens snabbaste åkare. Matias Strandvall är imponerad.

– Han var bara tolv sekunder efter Krüger – som kanske är världens bästa fristilsåkare. Det ger positiva vibbar, menar experten.

– Jag gav mig inte några andra alternativ än att hänga efter honom. Jag orkade ju nästan hela vägen, han var väl metern före mig i målet, fortsätter Lindholm.

– Det grämer lite att jag inte slog honom, men det är vad det är.

Diskussion om artikeln