Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Herrlandslaget i handboll stoppas från VM-kvalet – förbundschefen förklarar för Yle Sporten: ”Det är en resursfråga”

Finlands handbollsherrar tågar in i rad.
Bildtext Det blir inget VM-kval för de blåvita handbollsherrarna (arkivbild).
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Herrlandslaget i handboll kommer inte att delta i kvalet till VM 2025. Det slog handbollsförbundets höstmöte fast på lördagen. Vi har begränsade resurser, förklarar ordförande Jari Laine.

På lördagskvällen meddelade handbollsförbundet på sin webbplats att höstmötet hade avklarats och att mötet hade kommit fram till att Finlands herrlandslag i handboll inte ska delta i kvalet till VM 2025.

I förbundets pressmeddelande talas det om ett ekonomiskt beslut:

”Alla är medvetna om hur utmanande situationen är efter coronaåren och på grund av det pågående kriget. Det finns mindre pengar på marknaden och förbundet är också tvunget att anpassa sin verksamhet.”

Det trots att det fortfarande i verksamhetsplanen för år 2023 står att landslaget ska delta i kvalet. Istället ska man enligt förbundets pressmeddelande arrangera ersättande landslagsmatcher.

”Ska minnas att VM är orealistiskt just nu”

Yle Sporten ringde upp förbundets ordförande Jari Laine på söndagskvällen för att få klarhet i frågan.

– Det handlar om en resursfråga. Vi vill rikta våra begränsade resurser på bästa möjliga sätt för att handbollen också i framtiden ska må bra, säger Jari Laine.

Kan du berätta hur stora summor ni sparar på det här sättet?

– Det är en betydande summa. Den kommer nu att användas till att utbilda unga och att utveckla tränare. Vi vill lägga grunden för en ny framtida generation. Och så ska vi minnas att en VM-plats just nu är orealistisk.

Kan du gå in konkret på hurdana summor vi talar om?

– Kvalen är dyra. Vi talar om tio tusentals euro.

Hur mycket sparar förbundet genom att spela ersättande matcher?

– Det är märkbart billigare. Vi kan dessutom nu skaffa klart mer ändamålsenlig erfarenhet med tanke på framtiden än vad vi hade kunnat göra i VM-kvalet. Fler jämna, utmanande matcher mycket billigare. Där i ett nötskal.

Ola Lindgren inte involverad i beslutet

Var det styrelsen som tog initiativ till beslutet?

– Styrelsen har sett över helheten och på höstmötet föreslog vi en budget utgående från det här, som sedan godkändes.

Fördes det diskussioner med landslagsledningen innan mötet?

– Jag kan inte säga hur intensivt diskussionerna fördes, men vi har fört diskussioner med vår ansvariga för toppidrottsverksamheten.

Det är den tidigare Cocks- och landslagstränaren Kaj Kekki som i maj tillträdde som ansvarig för toppidrottsverksamheten vid handbollsförbundet.

Ola Lindgren under landskamp.
Bildtext Ola Lindgren är chefstränare för herrlandslaget.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24

Men har till exempel Ola Lindgren rådfrågats innan beslutet togs?

– Det kan jag inte ta ställning till. Jag vet inte hur kommunikationen har sett ut. Vi har gått igenom det med vår ansvariga för toppidrottsverksamheten.

Kaj Kekki berättar i sin tur för Yle Sporten att han inte diskuterade förslaget med Lindgren utan diskuterade med styrelsen om sin egen åsikt i frågan.

”Det blir en nystart”

Hur såg diskussionen ut på mötet?

– De hade förståelse för våra strategiska tyngdpunkter och mötet var rätt enhälligt om att vår riktning just nu är den som är rätt för handbollens framtid i Finland.

Det handlar ändå om ett ganska tungt beslut, kan man säga att handbollsförbundets ekonomi är i kris?

– Nej, nej inte alls. Det handlar bara om att balansera ekonomin. Det är två väldigt två olika saker.

Så ni vill poängtera juniorverksamheten framom seniorlandslagen?

– Vi vill lägga tyngd på … på samma sätt som man bygger upp framgångsrika lag i andra grenar så måste man bygga en liknande stig för våra juniorer. Vi talar om ”en blå stig”, som innebär att varenda spelare som börjar spela handboll ska ha förutsättningarna att bli så bra man bara kan bli.

– Vi satsar på barnen, akademierna, samarbetet med armén och att utbilda våra tränare. Så att vi kan utveckla själva träningarna. Det är det vi vill betona med våra begränsade resurser. På så sätt kan vi uppnå en realistisk möjlighet att gå till stora turneringar – både för herrar och damer. Det blir en nystart.

Hurdan har responsen från de aktiva varit?

– Du är den första som ringer mig. Mer än så kan jag väl inte säga.

Diskussion om artikeln