Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hann knappt röra bollen innan historiska kanadensiska VM-målet – sedan kom Kroatien med styrkedemonstration: ”Är en fotbollslektion”

Uppdaterad 27.11.2022 20:53.
Kroatien gick på knock mot Kanada - Spela upp på Arenan

Vilda glädjescener direkt. Men Kanada kunde inte svara då Kroatien började gräva djupare i sin verktygslåda – och kommer därmed inte att kunna nå VM-slutspelet efter den kroatiska 4–1-segern.

Kanada gav ett piggt premiärintryck i matchen mot Belgien och hade kunnat få en drömstart på landets andra VM-deltagande ifall Alphonso Davies hade satt sin straff.

Men landets första VM-mål någonsin kom inte i öppningsmatchen. Mot Kroatien tog det däremot bara 68 sekunder innan man lyckats göra det historiska målet.

Dessutom var det Davies som fick sin revansch. Den vindsnabbe kantlöparen rusade in i straffområdet och nickade in ett historiskt 1–0.

Kroatien var i gungning i en kvart. Därefter presenterade man växlar som motståndaren saknade.

Sänktes av Kramarics dubbel

Kroaterna växte sig in i matchen och var i förarsätet passligt till paus.

Kvitteringen kom i den 36:e minuten då Ivan Perisic stod för en genomskärare som Andrej Kramaric placerade in. I 44:e minuten pangade Marko Livaja in ledningsmålet från straffområdeskanten.

– De spelar bättre och bättre, konstaterade Yles expert Jonne Kunnas om Kroatiens avslutning på halvleken.

Andrej Kramaric glider på knäna.
Bildtext Hoffenheim-anfallaren Andrej Kramaric avgjorde matchen med dubbla baljor.
Bild: Lehtikuva

Kroatien kunde kontrollera händelserna i andra halvlek. Några onödiga risker tog man inte – och matchen var avgjord då Perisic åter hittade till en fri Kramaric, som skar in och gjorde sitt andra för kvällen

– Kanada har bjudits på något av en fotbollslektion av Kroatien. De har visat prov på kvalitet i överflöd, hyllade BBC-experten Martin Keown.

Kanada charmade fotbollspubliken med en högenergisk fotboll som tvingade stjärnlag att vara på tårna. Men det löptunga spelsättet har också synts som tunga ben i de andra halvlekarna.

Med ströminuter kvar gavs kroaterna ett anfall med två mot noll. Mislav Orsic spelade osjälviskt fram till Lovro Majer som satte 4–1 i nättaket.

Andra förlusten betyder att man gjort sitt i VM efter torsdagens avslutande gruppspelsmatch mot Marocko. Kroatien tar sig an Belgien i egenskap av gruppetta, med samma poäng som skrällaget Marocko.

Diskussion om artikeln