Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Släkting till Irans högsta ledning uppmanar omvärlden att bryta banden till Iran

Irans ledning får kritik - Spela upp på Arenan

Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khameneis systerdotter uppmanar utländska regeringar att reagera.

Systerdottern Farideh Moradkhani är en välkänd människorättsaktivist, och hon uppmanar utländska regeringar att bryta alla band med Iran.

Hon är en känd motståndare till den nuvarande regimen i Iran. Hon greps tidigare i år men släpptes senare mot borgen.

Farideh Moradkhani hänvisar till de iranska myndigheternas våldsamma tillslag mot iranier som demonstrerat.

En video släpptes i fredags (25 november) av Farideh Moradkhani, en ingenjör vars bortgångne far var en framstående oppositionsfigur gift med Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khameneis syster.

På videon kritiserar hon Irans nuvarande ledarskap i hårda ordalag. Videon har delats flitigt på nätet.

– Åh, fria människor, var med oss ​​och kräv av era regeringar att de slutar stödja denna mordiska och barndödande regim, säger Moradkhani på farsi i videon.

– Denna regim är inte lojal med sina religiösa principer och känner inte till några regler förutom våld och upprätthållande av makt.

Videon delades på Youtube i fredags av hennes bror Mahmoud Moradkhani som bor i Frankrike. Han presenterar sig själv som ”en motståndare till den islamiska republiken” på sitt Twitter-konto.

I onsdags (den 23 november) rapporterade Mahmoud Moradkhani att hans syster hade gripits. Enligt oppositionskällor greps Farideh Moradkhani i samband med att hon kallats in för att svara på åklagarens anklagelser. Det är möjligt att hon nu tvingas avtjäna ett långt straff i fängelse.

Minst 416 människor har dödats och tusentals har gripits under de veckor av protester som har pågått i Iran, säger oppositionskällor.