Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Belgiska bottennappet ledde till tumult på Bryssels gator – tränaren fick svara på De Bruynes ord om att laget är för gammalt: ”Första gången jag hör det”

Roberto Martinez bredvid Romelu Lukaku vid sidlinjen.
Bildtext Romelu Lukaku gjorde turneringsdebut mot Marocko, men hans inhopp räckte inte för att väcka Roberto Martinez mannar mot Marocko.
Bild: EPA-EFE

Hade Kevin De Bruyne rätt? Är Belgiens ”gyllene generation” redan för ålderstigen? Den frågan grillades förbundskapten Roberto Martinez med efter chockförlusten mot Marocko – som följdes av kaosscener i Bryssel.

– Inte en chans att vi vinner VM, vi är för gamla.

Belgiska stjärnspelaren Kevin De Bruyne kom med en uppseendeväckande kommentar till The Guardian inför turneringen. Oavsett vad syftet med utspelet var så är hans ord ännu mer aktuella två matcher in i turneringen.

Mot Marocko kom ett idélöst Belgien nämligen ingenstans. Resultatet blev en chockartad 0–2-förlust och den ”gyllene generationen” såg verkligen ut att vara för gammal för VM-titeln.

– De har nu två dåliga matcher bakom sig. De fick med sig tre poäng från Kanadamatchen, men sett till statistiken var Belgien sämre inom flera delområden, påpekar Yles expert Jonne Kunnas.

Se hur Marocko chockade Belgien - Spela upp på Arenan

Förbundskaptenen Roberto Martinez tvingades efter matchen svara på om stjärnspelarens kommentar kunde ha påverkat lagkamraterna.

– Det här är första gången som jag hör om det.

– I ett VM måste spelarna tala med media varje dag. Nittio procent av det är positivt, men det kan alltid komma en eller två meningar som inte passar in i sammanhanget, menar Martinez.

Kaosscener i Bryssel

I hemlandet gav resultatet upphov till oroligheter i huvudstaden Bryssel. Enligt belgisk media var det hundratals marockaner som låg bakom tumultet.

Bilar vandaliserades och elsparkcyklar stod i lågor under tumult efter matchen. Polisen tvingades använda sig av vattenkanoner och tårgas för att få kontroll på läget.

Marockanerna är den största invandrargruppen i Belgien.

Brinnande elsparkcyklar.
Bildtext Kaosartade scener utspelade sig i Bryssel efter Belgiens chckförlust.
Bild: Lehtikuva

I torsdagens gruppspelsavslutning är det höga insatser för belgisk del. En seger mot Kroatien är vad som krävs för att säkra platsen i åttondelsfinal.

– Dagens förlust kom på grund av att vi spelade med en rädsla för att förlora, analyserar Martinez.

– Om vi slår Kroatien är vi fortfarande kvar i VM – och det är det som motiverar oss.

Källor: AFP, The Guardian, AP, Het Laatste Nieuws

Diskussion om artikeln