Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Kim och dottern, här tillsammans med soldater som bidragit till robottesten enligt KCNA.
Bildtext Nordkorea har i år avfyrat över 80 robotar, vilket är ett nytt avskräckande rekord.
Bild: Lehtikuva

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Nordkorea testar robotar i rekordantal – men Sydkorea ser andra hot

Omvärlden har under hösten med allt större oro följt med Nordkoreas upptrappade robottest, men få utanför den koreanska halvön har lagt märke till att Nordkorea samtidigt har avfyrat över tusen artillerigranater.

Nordkoreanerna har också testat sina allra modernaste raketartillerisystem som är avsedda för krigföring på den koreanska halvön.

Epileptiker riskerar anfall på grund av medicinbrist

Det råder global brist på flera generiska läkemedel. Många länder betonar att priset på läkemedel ska vara lågt och det får nu sina konsekvenser.

Lee Wassell, 27, har epilepsi och tar medicin mot det. Men en av hans epilepsimediciner – med den aktiva substansen levetiracetam – är en av de som knappt alls finns att köpa just nu.

Den alternativa vården oreglerad

Det är fritt fram att kalla sig terapeut i Finland, men exempelvis titlarna psykoterapeut, fysioterapeut och talterapeut är skyddade. I princip innebär det att man kan ”hitta på” vilken slags terapi som helst och kalla det för terapi, så länge det framgår att den är ”alternativ”.

Finlandssvenska Kuuninjatar lär kvinnor hur de säljer sex och samtidigt blir ljusarbetare. Men den alternativa vården är oreglerad, vilket innebär att det inte finns något skydd för klienterna om något går fel.

BBC-journalist misshandlades och greps i Kina

Nyhetsbyrån Reuters har publicerat en video från ögonvittnen i Shanghai som följde med gripandet av BBC-journalisten Ed Lawrence.

På videon ses hur polisen hanterar Lawrence hårdhänt innan de leder bort honom. Enligt BBC hölls Lawrence kvar i flera timmar innan han släpptes. Under gripandet slogs han och sparkades av polisen. BBC har inte fått någon trovärdig förklaring till gripandet av kinesiska myndigheter.

Unga jordbrukare låter sig inte nedslås av de dystra tiderna

Det är exceptionellt svåra tider för bönderna och prognoserna är dystra.

En färsk rapport från Naturresursinstitutet Luke visar att lönsamheten för jordbrukarna är sämre än den var i fjol. Och bönderna minskar i antal.

Men Yle Österbotten har träffat unga bönder som vill och vågar hoppas på framtiden, alla utmaningar till trots.

Väder

I dag är det mest molnigt och lokalt kan det snöa eller duggregna. I söder och i Lappland är det uppehållsväder, i öst mera mulet.

I de södra delarna av landet är temperaturen 0 till -5 grader och i sydvästra skärgården kan det bli upp till 3 plusgrader.

I landets norra del är temperaturen 1–7 minusgrader.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.