Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Hur klarar Brasilien sig utan Neymar? Kluriga Schweiz väntar för guldfavoriten

Uppdaterad 28.11.2022 17:32.
Brasilien - Schweiz (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Hur mycket svagare är Brasilien utan Neymar? Det ska Schweiz ta reda på – samtidigt som en ännu viktigare match kan spöka i spelarnas bakhuvuden.

Kl. 18.00 Brasilien – Schweiz Yle TV2 och Arenan

Brasilien - Schweiz (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Läget i Brasilien: Livet utan Neymar börjar

Före turneringen handlade det mesta av förhandssnacket i Brasilien om Neymar, som bara är två mål från ettan Pelé på listan över alla tiders brasilianska målskyttar. Men nu är superstjärnan skadad, och Brasilien tvingas klara sig utan Neymar åtminstone i resten av gruppspelet.

Klart är att Brasilien blir svagare, men lika klart är att laget fortfarande är starkt nog att gå hur långt som helst i VM. Stora frågan som fotbollsvärlden söker svar på i kväll är ändå hur spelet ser ut utan Neymar.

Spelare i Brasiliens gula tröja med bollen framför sig under match.
Bildtext Rodrygo lär få en större roll i Neymars frånvaro.
Bild: IMAGO/Fotoarena/ All Over Press

När det gäller ersättande spelare finns två huvudspår: antingen går Real Madrids talang Rodrygo in centralt och tar Neymars plats rakt av. Eller så ställer brassarna upp aningen mer defensivt och plockar in Fred (Man United) på mittfältet i stället.

Också Juventus högerback Danilo saknas i de sista gruppspelsmatcherna. Här väljer Brasilien att satsa på mittbacken Eder Militao (Real Madrid också han) i stället för att plocka in veteranen Dani Alves.

Till saken hör att Brasilien dessutom haft en släng av influensa i truppen efter segern mot Serbien i torsdags, så det kan bli aktuellt med ännu fler ändringar än de två som säkert måste göras.

Läget i Schweiz: Vill inte bränna allt krut?

En av de allra hetaste matcherna i senaste VM var mötet mellan Schweiz och Serbien, där en tredje nation också spelade en stor roll: Kosovo.

Schweiz slog serberna för fyra år sedan och lagets Kosovobördiga spelare Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri firade med albanska segergester, något som uppfattades som en stor provokation i Serbien. Xhaka och Shaqiri är fortfarande med i VM-truppen, och på fredag möts lagen igen. Temperaturen redan på kokpunkten, speciellt som allt talar för att en plats i åttondelen då står på spel.

Två vittröjade spelare kopplar sina händer i en gest.
Bildtext Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri rörde upp känslorna i senaste VM.
Bild: EPA-EFE

Schweiz tänder givetvis till för matchen mot Brasilien också, och blir en klurig motståndare för VM:s starkaste guldkandidat. Men åtminstone omedvetet kan det finnas i bakhuvudet att matchen som spelas i den sista omgången lär vara ännu viktigare för turneringen som helhet.

Annars är allt frid och fröjd i Schweiz. Startelvan mot Brasilien blir mer eller mindre oförändrad jämfört med premiären. Ett av VM:s potentiella skrällgäng inledde med att slå Kamerun med 1–0 och efter kvartsfinalplatsen i EM i fjol vet truppen att den också kan ta segrar i riktigt stora matcher.

Håll koll på: Fortsätter Richarlisons succé?

Watford, Everton, Tottenham ... Inte direkt någon klubbrad man förknippar med brasilianskt artisteri i världsklass, men Richarlisons 2–0-mål mot Serbien var det snyggaste av alla i den första VM-omgången. I tvåmålsskytten kan Brasilien för första gången på ett tag i VM-sammanhang ha en riktigt klassisk och samtidigt framgångsrik ”nia”.

Richarlison har under sin klubblagskarriär varit ojämn. Omöjlig att stoppa en vecka, ineffektiv nästa. Hittar han under VM-månaden också en jämnhet är mycket vunnet för Brasilien. Men ett nytt mål mot Schweiz går han igen upp i delad skytteligatopp i VM. Med en ny dubbelsalva blir han ensam på förstaplatsen.

Kommentatorns tips: Ny favoritseger

Förvänta er en liknande matchbild som mot Serbien för Brasiliens del. Den europeiska utmanaren ger ett piggt och disciplinerat intryck och hänger länge med. Men nästan omärkligt höjer Brasilien tempot, kopplar greppet, och vinner till slut med 2–0.

Kl. 21.00 Portugal – Uruguay MTV3

Diskussion om artikeln