Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterna i Kina skapar oro på de asiatiska börserna

Uppdaterad 28.11.2022 11:30.
Kinesiska polisen slog hårt mot demonstranterna i Shanghai på söndagen. Bild: Reuters.

De asiatiska börserna reagerar oroligt på de utbredda protesterna mot Kinas strikta covidpolicy. Värdet på den kinesiska valutan har sjunkit, och Honkongbörsen sjönk tidvis med mer än 4 procent.

I helgen gick människor ut på gatorna i Peking, Shanghai, Guangzhou och Chengdu och krävde att den kinesiska ledningen överger sin hårda nollcovidpolicy. Demonstranterna kräver också större politiska friheter och det har yttrats krav på Xi Jinpings avgång.

Startskottet för protesterna var en dödlig brand i ett bostadshus i Xinjang-regionen förra veckan där man skyller på coronaåtgärder för att ha försenat räddningsarbetet.

Det här är de mest uppmärksammade protesterna i Kina på flera år och nu har det börjat synas på börserna.

På bilden ses demonstranter hålla vita blanka papper under en protest i Peking mot Kinas covidpolicy.
Bildtext Demonstranter håller i vita A4-ark under en protest mot covidregler i Peking under söndagen. De tomma arken hänvisar till bristen på yttrandefrihet i Kina. På sociala medier har många användare delat vita rutor i protest.
Bild: EPA-EFE

Vid lunchtid på måndagen lokal tid var Hongkongbörsen 2 procent lägre och Shangaibörsen hade sjunkit med 1 procent. Under måndagen sjönk Hongkongbörsen tillfälligt med över 4 procent.

Den kinesiska valutan yuan sjönk med en procent jämfört med den amerikanska dollarn.

Enligt Stephen Innes från SPI Asset Management är den sjunkande yuanen den tydligaste indikatorn på hur både inhemska och utländska investerare tänker.

Börserna var också på nedgång i Tokyo, Sydney, Seoul, Singapore, Taipei, Jakarta och Wellington.

– Marknaden gillar inte osäkerheter som påverkar priser, och de nuvarande protesterna i Kina faller tydligt inom denna kategori. Det betyder att investerare kommer att bli mer ovilliga att ta risker, säger ekonomen Gary Ng baserad i Hongkong och fortsätter:

– De marknader som är nära kopplade till Kina såsom Australien, Hongkong, Taiwan och Korea kommer med största sannolikhet att drabbas mest.

Nikkei-indexet på börsen i Tokyo rasade med över tio procent genast på fredag morgon.
Bildtext I Tokyo sjönk aktiekursen med en halv procent och i Seoul var minskningen strax över 1 procent. I Sydney sjönk det med nästan en halv procent. (Arkivbild).

I Bangkok och Mumbai var nedgången på börserna mindre.

Även oljepriserna har sjunkit eftersom investerare är oroliga för att efterfrågan på oljan kan komma att minska. Kina är en av världens största oljekonsumenter.

Under fredagen försökte Kinas centralbank också stärka ekonomin genom att lätta på sin kasskravskvot, det vill säga andelen tillgångar bankerna måste hålla i reserv, med 0,25 procentenheter.

De europeiska börserna öppnade försiktigt under måndagen, och i USA finns en oro om att aktiekurserna kommer peka nedåt.

Vändpunkt för Kinas covidpolicy

Enligt flera experter behöver det kinesiska samhället öppnas upp och den tuffa covidpolicyn överges för att marknaderna ska kunna lugna ner sig.

– Det verkar som om nollcovidpolicyn är på väg att nå sin vändpunkt. Mer lättnader eller ändringar av covidreglerna behövs för att stävja missnöjet, säger Ken Cheung, från Mizuho Bank.

– Protester av den här omfattningen är sällsynta i Kina och det ökar osäkerheten. Det bästa scenariot vore att man fortsätter lätta på reglerna och öppnar upp. Om man ser på hur saker och ting försämrades under helgen måste regeringen agera snabbt. Det finns en risk för att situationen eskalerar ytterligare, och instabiliteten på kort sikt är fortfarande hög, säger Stephen Innes vid SPI Asset Management.

Källa: AFP, AP, CNN, Reuters