Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Nästan 600 miljoner dollar på mindre än tio år – så snabbt betalade Finland sitt krigsskadestånd

Kvinnor arbetar vid maskiner i en fabrik.
Bildtext Arkivbild på kvinnor som jobbar för att få krigsskadeståndet betalt.
Bild: yle kuvanauha

I år är det 70 år sedan Finland betalade tillbaka sitt krigsskadestånd till Sovjetunionen. Året var alltså 1952 då Finland, som enda land, betalat av hela sin skuld, som slutligen landade på en summa på nästan 600 miljoner dollar.

Den 19 september 1944 slöts vapenstillestånd mellan Finland och Sovjetunionen efter andra världskriget, eller det som vi i Finland kallar fortsättningskriget. Då avtalet var undertecknat blev Finland skyldigt att omedelbart dra tillbaka sina trupper.

Här kan du också höra statsminister Castréns tal om fredsvillkoren från den 3.10.1944:

Statsminister Castrén om fredsvillkoren (även mp3)

18:24

Trots att Finland ingick vapenstillestånd 1944, avslutades krigsskyldighetsprocessen först år 1946. Fredsvillkoren fastställdes sedan av Nationernas förbund i Paris 1947.

Fredsvillkoren var mycket tunga. Förutom att Finland tvingades ge upp Karelen och Petsamo för gott och Porkala för 50 år, så måste man också betala ett krigsskadestånd till Sovjetunionen på 300 miljoner dollar.

Förutom detta behövde också alla som evakuerats från Karelen, Petsamo och Porkala få någonstans att bo, och samtidigt måste man också lösa frågan om ersättningar till krigsänkor, invalider och faderlösa.

President Risto Ryti och hans regering blev huvudansvariga för processen.

Presidentti Risto Ryti puhuu jatkosodan alettua radion studiossa kahteen mikrofoniin.
Bildtext Arkivbild på Risto Ryti från 1941.
Bild: Yle Arkisto

Sett till befolkningsmängd fick Finland det hårdaste straffet

Sovjetunionen krävde samma summa krigsskadestånd av alla stater som varit inblandade och sett till folkmängden blev Finland den staten som fick det hårdaste straffet.

Det är också bra att komma ihåg att Finland tvingades börja betala krigsskadestånd i en situation där landet varit i krig under en lång tid, vilket hade gjort ekonomin ansträngd. Utöver detta hade också många dött.

En bunker.
Bildtext i Porkala kan man fortfarande se spår av tiden då området hörde till Sovjetunionen.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det enda landet som betalade tillbaka hela sin skuld

Slutligen fördubblades ändå värdet på krigsskadeståndet och landade på nästan 600 miljoner dollar, eftersom de 300 miljoner man pratade om från början var baserade på den kurs som gällde innan kriget.

I dagens värld skulle summan på 600 miljoner dollar vara värd över 6,5 miljarder dollar.

Över gränsen fraktades fartyg, lok, maskiner och till och med hus. Om alla vagnar skulle ha placerats efter varandra skulle de ha utgjort ett tåg på 36000 kilometer.

Kuuden vuoden urakka - Spela upp på Arenan

Finland måste också utveckla sin metallindustri på grund av det tryck som skadeståndet satte på landet. Och utöver detta måste man också skapa nytt boende för många människor. Allt detta skapade i sin tur mer arbetsmöjligheter i landet.

Det sista godståget med varor som hade med krigsskadeståndet att göra startade från Vainkkala station den 18.9.1952, och därmed blev Finland det enda landet som betalat tillbaka hela sitt krigsskadestånd.

Artikeln är baserad på dessa artiklar:

En svår fred 1944

Stadsrådets kommunikationsavdelning

Suomen sotakorvauksilla rakennettiin Neuvostoliiton tulevaisuutta

Suomen sotakorvaukset Neuvostoliitolle olivat jättimäinen urakka

Viimeinen sotakorvausjuna meni Neuvostoliittoon 60 vuotta sitten