Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Vi lägger ju skorna på hyllan” – landslagsspelarna fick ta del av VM-kvalnobben i Yle Sportens artikel, kaptenen Sundberg kritisk

Richard Sundberg i landslaget.
Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet

Det blir inget VM-kval för herrlandslaget i handboll. Ett beslut som ingen berättade om för landslagsspelarna. Ledsamt och hopplöst, tycker landslagskaptenen Richard Sundberg.

Det finns inte pengar för att herrlandslaget i handboll ska kunna delta i nästa VM-kval. Det slog handbollsförbundet fast på sitt höstmöte på lördagen.

Ola Lindgren fick kort efter det ta del av beslutet – det första han hörde om att något sådant fanns på bordet.

– Det är klart jag tycker att det är tråkigt. Speciellt för spelarna. Det är alltid givande att möta de bästa. Men man måste anpassa sig till verkligheten. Ekonomin styr hela verksamheten, säger tränaren till Yle Sporten på måndagen.

– Jag vet inte hur diskussionerna gått, men man måste acceptera att situationen är som den är. Men ett tråkigt beslut som sänder tråkiga signaler till spelarna, fortsätter han.

Hur känns det att inte ha fått vara en del av diskussionerna innan beslutet togs?

– Det har jag inga synpunkter på. Jag väntar mig att bli informerad om hur diskussionerna gått. Men jag vet inte hur styrelsen arbetar och hur ekonomin ser ut. Den informationen hade jag gärna fått. Men vi har en sportchef som sköter de sportsliga frågorna och det är så det är upplagt.

Det är Kaj Kekki som är ansvarig för toppidrottsverksamheten vid handbollsförbundet. Enligt styrelseordförande Jari Laine var det med honom som styrelsen diskuterade beslutet.

”Hade inte fått signaler om ekonomiska problem”

Men alla fick inte höra om beslutet på lördagen. Landslagsspelarna hörde till dem som inte fick något som helst besked om att förbundet gjort en tvärvändning från sin egen verksamhetsplan.

– Jag satt på Frankfurts flygfält när jag såg nyheten på er sajt, berättar landslagets kapten Richard Sundberg.

Där hade han besökt Benjamin Helander, som väljer att inte kommentera nyheten för Yle Sporten på måndagen. Nico Rönnberg säger också att han inte vill säga något om förbundets beslut.

Men Sundberg delar gärna med sig av, som han själv säger, ”sina spontana tankar”.

– Det kom nog som en överraskning. Klart man blev lite ledsen och kände sig hopplös. Men det fanns väl orsaker till det. Det kändes lite konstigt att läsa det via en artikel istället för att höra om det officiella vägar och få höra orsakerna bakom det, säger han och fortsätter:

– Uppriktigt sagt så visste jag inte ... jag har inte fått signaler om att det skulle vara så här dåligt ställt ekonomiskt. Tvärtom har det signalerats åt oss att det går bra med ekonomin – att den är på fötter igen. Men sen kommer det här. Då tänker man ”oho, det vände snabbt”.

Enligt styrelseordförande Laine handlar det om summor på ”tio tusentals euro” som förbundet sparar genom att inte delta i VM-kvalet.

Ändamålsenligt med ”ersättande matcher”?

Istället ska landslaget enligt förbundet spela ”ersättande matcher”, mot mer ändamålsenligt motstånd. Men vad är ett mer ändamålsenligt motstånd?

– Jag tror att det är viktigt att man möter alla typer av motstånd, inte bara anpassa det enligt den nivå vi är nu. Det är givande, såklart, men det är mot de bättre länderna vi lär oss vilka skillnaderna mellan oss är. Det är ett måste för att nå förändring, säger tränaren Lindgren.

– Men inte är det någon idrottsligt sett stor katastrof att spela träningsmatcher mot ok länder, om de är tillgängliga. De ska ju också spela VM-kval, tillägger kaptenen Sundberg.

Handbollslandslagets tränare Ola Lindgren
Bildtext Ola Lindgren är tränare för landslaget.
Bild: Finlands handbollsförbund

Den största förlusten äger rum på ett individuellt plan, är båda också överens om. Sundberg understryker att flera spelare under de senaste åren tagit klivet utomlands inte minst tack vare att de visat framfötterna i landslaget mot tufft motstånd i VM- och EM-kvalet.

– Det är ju det som intresserar de utländska klubbarna, de bryr sig inte värst mycket om den finska ligan, säger han.

De där tråkiga signalerna som Lindgren nämnde talar också om att handbollen inte mår värst bra i Finland just nu.

– Det är ju lite att sätta skorna på hyllan, säger Sundberg.

– Men jag vet inte. Som jag sa, jag har bara läst artikeln om det här. Det är all info jag fått. Det talades om en nystart och jag måste ärligt talat säga att jag inte förstår vad det ska betyda. Vi har tagit med unga i landslaget och försökt köra en nystart där, men ... jag vet inte. Inte värst trevligt.

Tränaren kommenterar inte fortsättningen

Hur tolkar Ola Lindgren personligen signalerna då? Svensken har kontrakt fram till sommaren 2023. Efter det är allt öppet.

– Jag är under kontrakt säsongen ut. Och väntar också på mer information om hur framtiden ser ut, hurdana de ersättande matcherna blir. Det viktigaste är att det här unga laget får fortsätta spela internationella matcher. Men just nu har jag inte tillräckligt med information för att kommentera.

Och om förbundet bestämmer sig för att också stå över nästa EM-kval?

– Jag har inte ... det handlar inte om mig – eller om vem som tränar landslaget – utan att vi nu gjort en föryngring i landslaget och de unga killarna ska få fortsätta utvecklas. Just nu har vi en plan för de kommande fem-sex åren och vi får se hur det går. Det arbetet måste fortsätta, det är det viktigaste.

Richard Sundberg behöver däremot inte se över sin framtid i landslaget:

– Jag är kapten och är tillgänglig.

Diskussion om artikeln