Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polishunden Sampo löser brott med hjälp av nosen

Uppdaterad 28.11.2022 15:21.

Sampo har tränats till polishund sedan han var tio veckor gammal. På fredag får han ta emot titeln ”Årets polishund” på hundmässan i Helsingfors.

En vanlig arbetsdag för Sampo och äldre konstapel Jari Niemi vid Österbottens polisinrättning börjar med en kopp kaffe och en snabb koll av e-posten. Men ganska snart dyker första uppdraget upp.

Det kan handla om allt från att hitta en försvunnen kantarellplockare till att söka efter gömda droger, pengar eller vapen.

Labrador retrievern Sampo älskar att jobba och hans främsta tillgång är nosen. Från tio veckors ålder har hans nos tränats till att känna igen lukter starkt förknippade med brottslig verksamhet.

Som snart sjuåring med otaliga träningstimmar och många uppdrag bakom sig är själva sökjobbet i sig och ett enkelt tack från föraren den bästa belöningen.

Men visst kan även Sampo ha en dålig dag på jobbet. Då ligger han helst i sin bur och blundar. Oftast beror det på alltför kallt väder eller för många övertidstimmar bakom. Men så fort polisbilen startar är han på gång igen.

Polis med en hund i koppel.
Bildtext Äldre konstapel Jari Niemi och labrador retrievern Sampo kan hitta det mesta.
Bild: Pia Lagus / Yle

Sampo löser brott med nosens hjälp

10:39

Fin utmärkelse

De roligaste uppdragen för Sampo är enligt Niemi att söka efter personer som gått vilse. Glädjen när polishunden med glatt viftande svans dyker upp går inte att beskriva i ord. Men också tuffa kriminella brukar gärna klappa om Sampo då han kommer för att söka genom deras hem.

På fritiden brukar Sampo och Jari gå långa promenader tillsammans. Det är bästa sättet att varva ner efter ansträngande arbetsdagar.

Ibland får Sampo följa med på husses jaktresor. Men Sampo apporterar inte änder som de flesta andra labradorer, utan han samlar ihop patronhylsorna.

– Det är bra att någon håller naturen ren, säger Niemi.

På fredag får Sampo med Jari Niemi vid sin sida ta emot utmärkelsen Årets polishund i samband med Hundmässan i Helsingfors. Det är Finska kennelklubben som varje år premierar tjänstehundar.

Men före det väntar några träningsdagar i Tammerfors. Då får Sampos nos jobba riktigt ordentligt, och det är då både han och hans förare trivs som bäst.

Diskussion om artikeln