Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesminister Pekka Haavisto besöker Kiev – vill visa solidaritet och berätta om de satsningar som Finland gjort och gör för Ukraina

Uppdaterad 28.11.2022 15:55.
Pekka Haavisto på besök i Kiev - Spela upp på Arenan

Utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) besöker i dag Kiev tillsammans med utrikesministrarna från alla tre baltiska länder, samt fyra nordiska länder.

Syftet med besöket är att visa stöd för Ukraina och diskutera hur man kan stödja landet när vintern närmar sig. Utrikesministeriet uppger på Twitter att mer information om resan kommer ges senare av säkerhetsskäl.

I en intervju med Yle Uutiset säger Haavisto att det här är den största delegationen av ministrar som besökt Kiev under kriget.

– De senaste dagarna har vi sett dramatiska bombningar och förstörelse av civila mål i Ukraina. Vi vill visa solidaritet med Ukraina och berätta om de satsningar som Finland och andra länder har gjort och fortfarande gör för Ukraina, säger Haavisto till Yle Uutiset.

Utrikesministrar från de baltiska och nordiska länderna i Kiev
Bildtext Utrikesministrar från de baltiska och nordiska länderna i Kiev
Bild: Kostjantyn Iljanok / Yle

Enligt Haavisto har Finland bara i år donerat kring 300 miljoner euro till Ukraina, 200 miljoner i militärt stöd och 100 miljoner i humanitärt stöd.

Finland har tagit emot 44 000 ukrainska flyktingar under kriget. Haavisto fruktar att antalet människor som flyr från kriget i Ukraina beräknas öka i vinter, eftersom många saknar el och vatten.

Så sent som i dag meddelade Migri att Finland har kapacitet att ta emot över 10 000 ukrainare som under vintern flyr från kriget. Enligt Migrationsverkets vd Ilkka Haahtela kommer även fler platser att ordnas vid behov.

Ihmiset suojaavat metroasemalla ilmahyökkäyshälytyksen aikana.

Ukrainarapporteringen från 2022

Från och med början av 2023 sker rapporteringen i en ny artikel.