Stora skillnader i värderingarna hos unga och äldre invalda i församlingsvalet – unga ser också sanningar i andra religioner
Nyinvalda unga och äldre tycker olika i flera frågor. Det framkommer i en analys som Svenska Yle har gjort av de nyinvalda kandidaternas svar i valkompassen.
Inför församlingsvalet förra veckan lyfte många kandidater upp att det är viktigt att kyrkan satsar på de unga. När rösterna väl var räknade blev det klart att medelåldern bland de invalda är 57 år. De nyinvalda är två år äldre än efter det förra valet år 2018.
12,7 procent av de röstberättigade röstade. Valdeltagandet bland 16–17 åringarna var ungefär hälften lägre än bland församlingen i övrigt. Det var dock inte alla församlingar som höll val, eftersom det fanns för få uppställda kandidater. I Borgå stift hade 16 av 45 församlingar sämjoval till församlingsrådet.
Nästa generationens församling
Vid Matteuskyrkan i östra Helsingfors firar en av stadens tre svenskspråkiga församlingar lillajul. Bland barnfamiljer och pepparkakor finner vi också en av församlingsrådets yngsta ledamöter. Benjamin Karjalainen från Gårdsbacka är nyinvald. Han är 18 år gammal.
– Jag tror att det är vanligare för äldre personer att ställa upp i kyrkovalet eftersom kyrkan har varit så nära dem när de var yngre. Ungdomarna i dag är kanske inte så fasta i församlingen. Det är därför vi är så få.
Inom kyrkan är han aktiv inom ungdomsverksamheten. Han har noterat att ungdomarna känner sig välkomna i Matteus församling.
– I vissa församlingar känner sig kanske inte ungdomarna lika välkomna som i andra församlingar. I Matteus församling ser vi att de är väldigt viktiga.
De yngre mer liberala
Då Svenska Yle nu granskat vad de invalda tycker i olika frågor, står det klart att det finns många skillnader i åsikterna bland de unga och äldre invalda. Vi har valt att lyfta fram de värderingar som skiljer sig mest.
Bland frågorna där man är mest oenig mellan åldersgrupperna är frågan om vem som ska få gifta sig i kyrkan. Här tycker Karjalainen som många av sina jämnåriga.
– Jag tycker att om du betalar kyrkoskatt så är det ingen skillnad om du är bisexuell, homosexuell, heterosexuell eller något annat. Då borde du ha rätten att få gifta dig med den du älskar.
En annan fråga som splittrar åldersgrupperna är frågan om andra religioners djupare sanningar. Äldre ledamöter är mera av åsikten att kristendomen är den enda rätta religionen.
Här har Karjalainen en öppen syn på saken.
– Min uppväxt har inte varit den mest kristna i sig. Det har mera handlat om att hitta sanningen. På den fronten har jag funderat på att religioner är uppbyggda av flera olika människor.
– Jag tror inte att det finns en endaste religion som har allting rätt.
Församlingens matkonsumtion var också ett ämne för en laddad fråga i valkompassen. Kandidaterna fick ta ställning till om de tycker att man borde avstå från mjölk- och köttprodukter i församlingen.
Även om en majoritet i alla åldersgrupper ville ha kvar mjölk- och köttprodukterna var de yngre kandidaterna generellt mer öppna för att avstå. Karjalainen hör inte till dem, han anser att kyrkans icke-vegetariska matvanor inte är ett problem.
– Om vi skulle avstå helt så skulle vi tvinga de som äter djurbaserad mat att äta växtbaserat, vilket inte skulle vara så positivt.
Karjalainen anser också att veganska produkter är dyrare, och att den positiva påverkan av att avstå skulle vara försumbar.
Hur tror du att kyrkan ser ut om 30 år?
– Kyrkans ideologi ska nog vara så gott som samma, men den ska kunna ändras mot ett mera liberalt håll.