Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Goda erfarenheter av textilåtervinning hos Stormossen – Cirka tio kubikmeter textilier har återvunnits på två månader

En man i blå tröja står i en dörröppning och tittar mot kameran.
Bildtext Timo Lehtola är servicechef vid avfallshanteringsbolaget Stormossen.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Nästa år ska textilier samlas in separat vid avfallsanläggningar i hela landet, men 20 bolag har redan inlett textilåtervinningen och Stormossen i Korsholm är ett av dem.

I ungefär två månaders tid har det varit möjligt att lämna in textilier för återvinning vid tre av Stormossens avfallsanläggningar. Inledningsvis fanns fyra insamlingsställen, men man minskade ner till punkterna vid Minimossen i Storviken, Sampogatans återvinningsstation och vid Stormossens huvudanläggning i Kvevlax. Efter årsskiftet ska anläggningar i hela landet ta emot textilavfall, men Stormossen i Korsholm är alltså tidigare ute än så.

Timo Lehtola, som är servicechef vid Stormossen, säger att ungefär tio kubikmeter textilier förts vidare för återvinning.

– 71 procent av det insamlade har varit i okej skick, cirka 20 procent var förstörda eller sådant som inte gick att återvinna och några procent har gått till försäljning, säger han.

De textilier som återvinns behöver vara i någorlunda bra skick. Textilier såsom regnkläder, väskor, bälten, skor underkläder och sängkläder ska inte heller föras för återvinning.

Återvunnen textil blir tråd

Det som lämnats in för återvinning grovsorteras först och sorteras sedan in enligt textilsort. Sedan tillverkas ny tygtråd av materialet.

Textilierna förs till en anläggning i Pemar utanför Åbo. Timo Lehtola säger att man är redo att utöka textilåtervinningen vid Stormossen efter årsskiftet, det ska finnas fler ställen att lämna textilierna vid.

– Jag tycker att det har gått bra hittills och vi är redo sprida ut insamlingen till alla kommuner inom vårt område, säger han.

Lehtola berättar att man diskuterat med andra bolag som tar emot textilier, vilka nu är 20 till antalet. Han uppfattar det som att det gått bra med textilinsamlingen runt om i landet och ser positivt på att det blir fler textilåtervinningspunkter.

– Det är ett sätt att återvinna saker och många vill ha textilier som annars inte används, så varför inte göra så här, säger han.