Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förberedande undervisning på svenska kan bli aktuellt för flyktingbarn i Lovisa

En skolväska hänger över en stolsrygg i ett klassrum.
Bildtext Lovisa stad har redan tidigare övervägt att ordna förberedande undervisning på svenska, men i dagsläget erbjuds den bara på finska. Arkivbild.
Bild: Matti Myller / Yle

Utrymmesbrist i den finska skolan i Lovisa centrum kan leda till att flyktingbarn får förberedande undervisning på svenska. Staden bollar olika alternativ eftersom antalet ukrainska flyktingar väntas öka nästa år.

Antalet flyktingbarn i Lovisa har ökat markant i och med den nya flyktingförläggningen, som öppnade i somras.

Där bor mest ukrainska flyktingar, varav många är barn. Det har lett till att över 50 barn behöver förberedande undervisning i Lovisa just nu.

Som namnet säger ska den förberedande undervisningen göra barnen redo för att börja i vanlig skola.

Beroende på åldern har ett flyktingbarn rätt till 900–1 000 timmar förberedande undervisning, i praktiken ungefär ett skolår.

I dagsläget får flyktingbarn med bas i Lovisa förberedande undervisning på finska. Beslutet har tagits i samråd med flyktingförläggningen, säger utbildningschefen Timo Tenhunen.

– Beredskapen att ordna undervisning på finska har funnits redan tidigare. Om barnen blir kortvariga i Lovisa eller byter ort så kan finskan vara lättast att handskas med, säger han.

Fler grupper kan behövas nästa år

Antalet ukrainska flyktingar som kommer till Finland ser inte ut att avta. Redan nu har flyktingförläggningen i Lovisa ökat sina platser från 270 till 370.

Därför funderar Lovisa på hur staden kunde ordna förberedande undervisning för ännu fler barn.

Utbildningschef Timo Tenhunen vid en skylt i Isnäs skola i Lovisa
Bildtext Utbildningschef Timo Tenhunen upplever att den förberedande undervisningen för de ukrainska barnen har gått bra med tanke på omständigheterna. Arkivbild.
Bild: Stefan Härus / Yle

I dag får flyktingbarnen sin undervisning i Harjurinteen koulu. Där finns fyra undervisningsgrupper. Skolan har ändå ont om utrymme.

En lösning på problemet kunde vara att ordna förberedande undervisning även på svenska, eftersom det finns plats i de svenska skolorna i Lovisa.

Ett annat alternativ kunde vara att grunda en grupp för de yngre barnen i den finska skolan i Strömfors, eftersom många av flyktingarna bor i bruket.

Utmanade att hitta personal

Ett flyktingbarn har rätt att välja mellan att få sin förberedande undervisning på svenska eller finska. Än så länge har ingen valt att undervisas på svenska, enligt Timo Tenhunen.

Han säger att den förberedande undervisningen för de ukrainska flyktingbarnen har förlöpt mycket väl med tanke på omständigheterna.

Utmaningen har varit att hitta utbildad personal som kan de språk som behövs.

– Vissa har fått vänta på att få inleda undervisningen för att vi inte haft personal, berättar Tenhunen.

Som bäst jobbar fyra lärare och sex skolgångshandledare med flyktingbarnen som får förberedande undervisning i Lovisa.

Diskussion om artikeln