Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sixten Korkman: Vi lever i farliga tider – arbetsmarknaden måste förändras

Ekonomivetaren Sixten Korkman i halvbild utomhus på hösten.
Bildtext Ekonomen och samhällsdebattören Sixten Korkman vill att Finland ska satsa mer på andra stadiets yrkesutbildning.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finland är inte längre är det högutbildade land vi tror och hoppas på, befarar Sixten Korkman.

– Det här får vi inte sjabbla bort.

Det säger Sixten Korkman om hur vi ska rädda Finlands ekonomi, tillväxt och sysselsättning.

– Finland är ett bra välfärdssamhälle men har dålig ekonomi. Det här beror mycket på utomstående orsaker såsom recessioner, pandemi och krig.

Arbetsmarknaden har varit i förändring den senaste tiden. Centralorganisationerna och fackförbunden står inför en brytpunkt. Centralorganisationerna dikterar inte längre avtalen och det har blivit allt vanligare att förhandla på ett lokalt plan, alltså inom företagen.

Arbets- och näringsministeriet ordnade ett seminarium om arbetsmarknadens framtid i Finland på måndagen. Seminariet riktade sig till arbetsmarknadsorganisationerna.

– De senaste årens kriser har visat att vi behöver ett omfattande samarbete för att kunna strukturera och lösa problemen, sa arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) i sitt öppningsanförande.

Putins ideologi bakom mycket

Sixten Korkman säger att vi lever i en farlig tid. Han syftar på energipriserna, inflationen och de allt högre räntorna. Enligt Korkman kan höjda räntor utlösa en europeisk finanskris. Och bakom allt står Vladimir Putin, menar han.

– Den största faran just nu är Rysslands anfall mot Ukraina. Vi kan inte utesluta att det sprider sig till hela Europa. Idéer och ideologier formar världen, och Putins förvrängda ideologi kan orsaka stor skada, säger Korkman.

Men Finlands arbetsmarknad och lönsamheten påverkas inte bara av utomstående problem. Vi måste även lösa de inhemska problemen med den åldrande befolkningen och det kroniska underskottet i de statliga finanserna.

– Finanserna är inte i kris ännu, men det går inte att skjuta på åtgärderna igen och igen.

Satsa på människan

Enligt Sixten Korkman vilar det nordiska socioekonomiska systemet, och därmed välfärden, på tre pelare. Vi har en välfungerande offentlig social- och hälsovård, ett kostnadsfritt offentligt skolsystem och ett fungerande arbetsmarknadssystem med fungerande arbetslagar.

Det går ändå inte att förneka att det finns problem. Bland annat inom utbildningen, som direkt påverkar arbetsmarknaden.

Korkman frågar sig om vi satsar tillräckligt på utbildningen. Han menar att Finland inte längre är det högutbildade land vi tror och hoppas på. Effekterna av det kommer att märkas med fördröjning.

Tillit efterlyses

Professor Matti Pohjola kommer med facit på arbetsmarknadsproblemet.

– Investera i människor, även på arbetsmarknaden. Det är lösningen.

När människan mår bra på jobbet blir samhället i förlängningen mer lönsamt. Pohjola säger att tillväxt föds från nya idéer och vi behöver människor som kommer med idéerna.

– Utbildning och kunnande är mentalt kapital, säger Pohjola.

Sixten Korkman i sin tur efterlyser mer tillit mellan arbetsmarknadsorganisationerna. Här kan man ta lärdom från de andra nordiska länderna, där tillväxten är större än i Finland.

– Vi lever i farliga tider men vi har ett fungerande samhälle som är värt att försvara, summerar Korkman.