Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kineserna når varandra på sociala medier trots sträng övervakning – nu krävs också större frihet

 En hälsoarbetare tar ett prov från en kvinna för att testa för covid-19.
Bild: Lehtikuva

Det kinesiska samhället har varit nedstängt i ungefär tre år. Coronatest måste utföras kontinuerligt och nu börjar kineserna få nog.

På måndagen rapporterades det inte om några nya demonstrationer i Peking eller Shanghai, men poliser har rört sig på gatorna. De hejdar människor, kroppsvisiterar dem och letar efter privata nätverk och appar i folks telefoner.

Den individuella friheten har lidit mycket i Kina. Både inkomsterna, rörligheten och den mentala hälsan påverkas negativt av de strikta åtgärderna mot covid-19 .

Dessutom har den kinesiska ledningen ett omfattande socialt övervakningssystem vilket gör att protester försvåras och blir mer riskfyllda.

Analytiker talar om att den kinesiska ledaren borde ta hänsyn till att vaccinationsgraden i landet är relativt låg samtidigt som smittspridningen skenar. En möjlighet är att Kina drar igång en ny vaccinationskampanj och tillåter utländska vaccin.

Man håller en handen vid sidan av munnen samtidigt som han skriker. Han är iklädd svart jacka, keps och har ett munskydd under hakan.

Protesterna i Kina skapar oro på de asiatiska börserna

De asiatiska börserna reagerar oroligt på de utbredda protesterna mot Kinas strikta covidpolicy. Värdet på den kinesiska valutan har sjunkit, och Honkongbörsen sjönk tidvis med mer än 4 procent.

Protester i stora städer under veckoslutet

Säkerhetsstyrkor grep människor som under veckoslutet demonstrerade i protest mot de omfattande restriktioner som fortfarande är i kraft i kampen mot coronaviruset.

Centralregeringens noll-covid-policy innebär att myndigheterna inför snabba nedstängningar, långa karantäner och masstestkampanjer.

Demonstranterna gick ut på gatorna i större städer och samlades på universitetscampus med krav på ett slut på nedstängningen. På söndagen samlades stora folkmassor i huvudstaden Peking och i Shanghai där polis drabbade samman med demonstranter.

Det var en brand förra veckan som blev ett slags katalysator för den allmäna ilska som nu råder. I samband med den dödliga lägenhetsbranden anses räddningsinsatserna ha försvårats på grund covid-avspärrningar. Tio människor dog i branden i Urumqi i regionen Xinjiang i nordvästra Kina.

Större frihet krävs

Människor har i samband med demonstrationerna också börjat efterlysa större politiska friheter. Det förekommer till och med krav på att Kinas president Xi Jinping avgår. Xi utsågs nyligen till en historisk tredje mandatperiod som ledare.

Många människor har under demonstrationerna stått tysta och hållit upp tomma vita pappersark - en symbol för tystnad och censur. Det vita arken uppges vara ett sätt att försöka undkomma Kinas stränga censurregler.

– Det vita arket representerar allt det som vi vill säga men som vi inte får säga, säger en demonstrant till nyhetsbyrån Reuters.

På bilden ses demonstranter hålla vita blanka papper under en protest i Peking mot Kinas covidpolicy.
Bildtext Demonstranter håller i vita blanka papper under en protest i Peking mot Kinas covidpolicy.
Bild: Mark R. Cristino / EPA

Protester också på sociala medier

En stor del av protesterna i Kina äger rum på sociala medier – som är starkt censurerade.

Det går ändå att ta sig igenom ”den stora brandväggen”, det vill säga den stora statsapparaten. Många protestinlägg klarar sig och hinner spridas innan de slutligen begränsas.

BBC har sett exempel på kravlistor som har skickats runt på sociala medier i Kina:

  • Avskaffa pandemiövervakningsåtgärder som obligatoriska masstester och digitala hälsokoder för arbete och resor.

  • Låt bli att stänga skolor, restauranger, butiker och andra företag med motiveringen att man förhindrar spridning av Covid-19.

  • Publicera riskerna med viruset på ett korrekt sätt ”utan överdrifter eller alarmerande prat”

  • Be om ursäkt för ”orimliga” och ”ovetenskapliga” strategier för förebyggande av epidemier.

Demonstrationerna är en utmaning utan motstycke för president Xi Jinping

Utbredda demonstrationer är mycket ovanliga i Kina där myndigheterna hårt slår ner all opposition mot centralregeringen.

Protester kan förekomma lokalt och regionalt i Kina men det är unikt att de riktar sig kollektivt direkt mot landets ledning.

Den här typen av protestvåg har inte setts i Kina sedan de prodemokratiska demonstrationerna 1989 som brutalt krossades av den kinesiska ledningen.